Alphace: Vi får se över våra rutiner

1:41 min

Nu svarar Alphace på kritiken om att deras utbildningar för nyanlända innehåller kortspel och promenader.

Inga eller bristande arbetsuppgifter, promenader och kortspel. Så beskriver flera nyanlända utbildningen på Alphace dit de skickas av Arbetsförmedlingen.

– Det viktigaste för mig är att de får ut någonting av sin utbildning så att de får de rätta verktygen så att de kan komma in i samhället. Då kan vi förbättra och förändra, säger Erika Berggren regionchef för Alphace i Halmstad. 

Kritiken riktas mot två utbildningar inom Alphace där elever upplever att de bara sitter av tiden. Det finns inga tydliga arbetsuppgifter, vissa dagar saknas de helt.

Erika Berggren säger att hon kommer återkoppla till lärarna på utbildningen. Men hon tror ändå att de flesta elever är nöjda med utbildningen. 

– Har de kritik så måste jag ta åt mig av den och kolla över våra rutiner. Sedan tycker jag vi gör bra saker också vilket våra undersökningar med eleverna har visat, säger Erika Berggren. 

Elever som P4 Halland pratat med lyfter däremot fram flera exempel på när det inte fungerat. Till exempel har det hänt flera gånger att lärare hjälpt elever med personliga saker på lektionstid, som till exempel körkortsprov eller annat som inte har med utbildningen att göra.

Vid de tillfällena har de andra eleverna fått prata med varandra om vad som helst.

– I vissa fall kan man ta upp en enskild individs ämne om det kan röra flera personer. Men det är inte vad samhällsorienteringen är till för och jag tar det tillbaka till dem som är samhällskommunikatörer, säger Erika Berggren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista