Lagbok. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT.

Jerzy Golowkin får sparken som nämndeman

Före detta Sverigedemokraten Jerzy Golowkin förespråkade dödsstraff för pedofiler på sociala medier och får inte fortsätta som nämndeman i hovrätten.

Det var i somras som den politiska vilden delade en bild på en elektrisk stol på Facebook, med en text som menade att dödsstraff är botemedlet mot pedofili. Bilden låg sedan kvar i åtta månader, tills Hallandsposten uppmärksammade den. Golowkin själv menade att det var någon form av sabotage mot hans facebookprofil.

En nämndeman som förespråkar dödsstraff är inte lämplig för uppdraget, anser Hovrätten för västra Sverige. Både att han publicerade bilden och sedan lät den ligga kvar tills medierna uppmärksammade den visar på dåligt omdömde, menar Hovrätten.

Som P4 Halland berättat om tidigare så uteslöts Jerzy Golowkin ur Sverigedemokraterna, bland annat för saker han skrivit på Facebook. Men han har fortfarande uppdrag som politiker i Hylte och i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista