Viveka Strand vid Norteforsen, en av Hallands mest värdefulla naturmiljöer. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Viveka Strand vid Norteforsen, en av Hallands mest värdefulla naturmiljöer. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Långsiktigt skydd av värdefulla åar och sjöar

1:33 min

Nu ska Högvadsån, Fylleån och Smedjeån prioriteras i skyddet av värdefulla miljöer.

Länsstyrelsen har för första gången skaffat sig en strategi för skydd av värden i sötvattensmiljöer.

De två allra mest värdefulla miljöerna är Sumpafallen i Högvadsån, nära Ullared och Norteforsen i Fylleån, strax utanför Halmstad.

– Fina forsar syresätter vattnet, som alltid är isfritt. Här blir en särskilt fin bottenfauna, och det finns utter i ån, säger Viveka Strand vid länsstyrelsen, som kartlagt de värdefulla sötvattensmiljöerna i Halland.

Sedan tidigare finns strategier för skydd av skog- och myrmark, men för sötvatten har det inte funnits strategier på regional nivå. Den nu antagna strategin ska användas långsiktigt och är ett steg på vägen mot att nå miljömålet Levande sjöar och vattendrag.

Nu ska det bildas naturreservat vid sjöar och vattendrag. Det kommer på vissa platser att göra det lättare för allmänheten att ta sig dit:

– I Norterfrosen är jag övertygad om att tillgängligheten kommer att öka. Sumpafallen i Högvadsån är redan i dag lättillgängliga med stor parkeringsplats och fina vandringsleder. Vissa områden som är små och inte så intressanta för besökare, där kommer reservaten inte att göra någon skillnad, säger Viveka Strand.

Markägare är inte alltid förtjusta i reservatbildningar, hur hanterar Länsstyrelsen det?

– Vi gör som vi alltid gör, vi tar en tidigt kontakt när det är dags att arbeta med ett område och för en dialog med markägarna. Så långt har vi inte kommit än med strategin för sötvattenmiljöer än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista