Gravid.
Arkivbild. Foto: Felipe Dana Foto: Felipe Dana

Förlossningsdepression vanligare än vi tror

3:10 min

En av tio kvinnor i Sverige drabbas av förlossningsdepression. Psykologen Emma Hansson menar att det gäller det att våga söka hjälp.

Många kvinnor drabbas av en så kallad "baby blues" efter förlossningen. Det är ett vanligt tillstånd som drabbar hälften av alla kvinnor som fött barn och kan beskrivas som ett känslomässigt tillstånd direkt efter födseln.

Något som brukar gå över av sig själv. Men om man känner en fortsatt kraftfull nedstämdhet som inte går över ska man söka hjälp.

Men Emma Hansson som är psykolog på BVC i Vallås och i Hylte säger att många drar sig för att söka hjälp då man ofta förväntas vara lycklig som nybliven förälder.

– Depressioner i samhället är ju ganska tabubelagt men det blir ytterligare en belastning när det kommer med barnafödandet. För man förväntar sig själv, att nu ska livet vara underbart och man ska sväva på små moln. Och när det inte är så kan det bli en krock och en del beskriver att de känner sig som misslyckade föräldrar och man är orolig för att inte vara en bra mamma, säger Emma Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista