Hampus Holmström och Gaston Gomez följer folk hem i Varberg.
Hampus Holmström och Gaston Gomez följer folk hem i Varberg. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Säkerhetskontroll för att ideellt följa folk hem

"Den kontrollen anser jag är viktigt"
1:32 min

I Kungsbacka har det startats facebookgrupper där folk följer varandra hem efter de misstänkta överfallen, men till skillnad från Varberg kan vem som helst göra det. Föreningen tycker det är viktigt med kontrollerna. 

I Varberg har några eldsjälar följt folk hem från krogen i flera månader nu och de är skeptiska till att vem som helst kan lägga ut frågor om skjuts.

De har ordentliga säkerhetskontroller av dem som ska följa folk hem och det är viktigt säger Gaston Gomez som är en av de som står bakom initiativet. 

– Den kontrollen anser jag är viktigt. Vi följer ju människor som har förtroende för oss, därför vill jag har extremt hög kontroll. 

De använder sig av ett säkerhetsbolag som gör en bakgrundskoll och har sedan en intervju för att se om personen ifråga är lämplig. Det är i klass med ordningsvaktsutbildningar och anställningar av säkerhetspersonal säger han. 

Finns det en risk annars?
– Ja, om vem som helst kan gå kan det ju komma in en person som är mentalt instabil och kan få för sig vad som helst. 

De har följt varbergare hem sen i höstas efter ett initiativ av Hampus Holmström.

– Det har funkat väldigt bra. Mycket positivt och många som uppskattar vårt initiativ, både de vi följer hem och polis och vakterna på krogarna, så det känns bra, säger Hampus Holmström.  

Det är ofta positiva möten och utan att något alls händer. men häromveckan var det en person som betedde sig misstänkt, då kändes det skönt att hålla koll på tjejen som var i närheten.

Det behöver inte alltid handla om att man ska skydda någon utan att ge en trygghet.

– Världen ser ut som den gör och många känner sig osäkra när de går ut. När det händer grejer och man själv har en dotter som är i tjugoårs-åldern som är ute och härjar så vill man vara den där säkerheten för folk. Så att de känner att det finns folk som bryr sig, säger Gaston Gomez. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".