Kraftig rök, aska och sotflagor drev in över omkringliggande kvarter. Foto: Tomas Gustafsson, Sveriges Radio.
1 av 6
Kraftig rök, aska och sotflagor drev in över omkringliggande kvarter. Foto: Tomas Gustafsson/Sveriges Radio.
Risken för spridning till intilliggande industrifastigheter var under morgonen stor. Däremot finns inga bostäder i direkt närhet till branden. Foto: Tomas Gustafsson, Sveriges Radio.
2 av 6
Risken för spridning till intilliggande industrifastigheter var under morgonen stor. Däremot finns inga bostäder i direkt närhet till branden. Foto: Tomas Gustafsson/Sveriges Radio.
Brand i industrilokal i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Brand i industriområde i Halmstad.
4 av 6
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Räddningstjänsten bekämpade branden från flera sidor av den 10000 kvdratmeter stora byggnaden. Foto: Tomas Gustafsson, Sveriges Radio.
5 av 6
Räddningstjänsten bekämpade branden från flera sidor av den 10000 kvdratmeter stora byggnaden. Foto: Tomas Gustafsson/Sveriges Radio.
Brand i industri i Halmstad. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
6 av 6
Brandröken syns på långt håll i Halmstad. Här ifrån Gustavsfält. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

Branden är avtagande – röken fortfarande farlig

3:08 min

Industrifastigheten på Larsfrid är nu helt nerbrunnen, men röken är fortfarande farlig och explosionsrisken kommer finnas kvar de närmaste dygnet enligt räddningstjänsten. 

Hela området runt industriområdet är utrymt under hela dygnet. 

– Branden är nu avtagande då det mesta som funnits i byggnaden har brunnit ner. Det finns några ställen i byggnaden där det finns brännbart material och där fortskrider branden. Inget släckningsarbete pågår på grund av riskerna för personalen då det finns gasflaskor i byggnaden, säger Tina Nordlund. 

Det är ett lager i ett industriområde i södra delen av Halmstad som började tidigt på fredagmorgonen. Lokalen är på 10 000 kvadratmeter och rymmer flera olika företag och lager.

Har ni kontroll på branden nu i och med att ni säger att branden avtar?

– Det man kan säga är att i och med att det mesta brännbara har brunnit upp så avtar branden sakta av sig själv utan att vi sköter någon släckningsinsats. 

Under förmiddagen kunde mindre explosioner höras inifrån byggnaderna. Då var det mindre tryckkärl som sprängts. 

– Explosionsrisken kommer finnas de närmaste 24 timmarna på grund av att gasflaskorna finns långt inne i byggnaden där det brinner fortfarande. Där har vi en explosionsrisk på upphettade gasflaskor på upp till 24 timmar, säger Tina Nordlund.  

Hur omfattande skulle en explosion av en glasflaska vara?

– Den kan göra stor skada i sin närmaste omgivning, det vill säga i den byggnaden där glasflaskan redan finns. Men om den skulle explodera så kan det flyga delar omkring och därför bedömer vi ett riskavstånd på 300 meter. Vad gäller röken så gäller det fortfarande att man håller dörrar och fönster stängda, den uppmaningen kommer gälla såläng man finns inom det område där röken finns, säger Tina Nordlund vid räddningstjänsten. 

Ingen person har kommit till skada i branden och orsaken till den är ännu oklar. Det var en förbipasserande väktare som larmade in branden. Vägarna i anslutning till industribyggnaden som under morgonen varit avspärrade kommer fortfarande att vara det de kommande dygnet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista