Träslövs kyrka svenska kyrkan annandagen
Fader Björn från katolska kyrkan höll i den fullsatta gudstjänsten. Foto: Jonna Burén

Fullt i kyrkan på annandagen

2:17 min

Men färre medlemmar i svenska kyrkan för varje år som går. Ekonomin påverkas. 

Antal medlemmar minskar även i Varberg men minskningen går långsammare här på västkusten där tron fortfarande är starkare än på andra håll i landet.

I Träslövs kyrka var det på annandagen alltså helt fullt.

– Det är en riktigt levande kyrka idag, wow! Whats happened?! säger pingstvännen Maria Olsson med ett stort leende. 

Kyrkoherden Ola Bjärhås i Träslövs församling är lika glad han. 

– Fantastiskt roligt, verkligen roligt. 

Alla kristna församlingar i området samlades på morgonen i Träslövs kyrka för en ekumenisk gudstjänst. Alltså en gudstjänst där man samlas över gränserna. Till exempel höll Fader Björn, från den katolska församlingen i spakarna och sedan stod präster och andra företrädare tillsammans längst fram för att kunna be en kort bön för de besökare som ville komma fram. 

Besökaren Marika Sten Eriksson uppskattade just blandningen av folk.

– Det är roligt, det är blandat med människor som man inte precis väntar sig att se. 

Men så mycket folk som det var idag brukar det inte vara varje söndag och det är som sagt ett vikande medlemsantal i svenska kyrkan och det påverkar ekonomin. 

– Man måste skärpa upp sitt ekonomiska tänkande och det tror jag delvis kan vara nyttigt för svenska kyrkan. Man har varit van vid att få in rätt så hyggligt med pengar, plötsligt ser det inte ut så länge och då måste man vara mer framsynt med hur man tänker med sin ekonomi. Det är inte bara på ondo, säger kyrkoherden Ola Bjärhås. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista