Mamma Mari-Ellen Nilsson blev upprörd när hennes dotter nekades taxi.
Mamma Mari-Ellen Nilsson blev upprörd när hennes dotter nekades taxi. Foto: Privat/Sveriges Radio

Dottern nekades taxi hem – resan för kort

Mamman: Det är skrämmande
3:49 min

Sarah vågade inte gå hem själv. Men taxichaufförerna vägrade köra henne hem. Resan var för kort.

– Hon gick fram till taxikön vid Tre hjärtan i Halmstad och där var mer än fyra bilar inne och de första två taxichaufförerna säger nej direkt eftersom det är en för kort sträcka, berättar hennes mamma Mari-Ellen Nilsson.

Det var på påskafton som hennes 26-åriga dotter Sarah letade efter en taxi.

Dottern vågade inte gå ensam eftersom hon passerar flera gångtunnlar och mörka passager på den 1,5 kilometer långa sträckan hem.

Vid Stora torg stod flera taxibilar och väntade, men taxichaufförerna vägrade att köra henne hem eftersom de tyckte att resan var för kort.

Sarah fortsatte att fråga de övriga taxibilarna om de kunde tänka sig att köra henne hem men de ville i så fall förhandla upp priset.

Det jag tycker är än mer skrämmande är att de andra två taxichaufförerna började förhandla om priset med henne och mer än fördubbla det mot vad det brukar kosta.

Mari-Ellen Nilsson blev så upprörd att hon skrev ett inlägg på Facebook som fick mycket uppmärksamhet.

Den senaste tiden har det anmälts flera oprovocerade överfall runt om i länet. Detta har lett till att frivilliga i Kungsbacka patrullerar eller följer personer hem.

Förra helgen skedde tre fall av oprovocerat våld på tre timmar i Halmstad vilket har lett till att många invånare nu känner sig otrygga när de ska hem sent på kvällar.


Taxi Halmstads vd svarar

- Nej, absolut ingen kort sträcka kan eller får nekas, säger Lars-Erik Andersson, Taxi Halmstads vd.
Det gäller att ha koll på bil och förare om du nekats en körning. Då kan taxiföretaget ta upp fallet i efterhand. Resorna loggas nämligen enbart när du beställer taxi via telefon.
- Det finns redan idag instruktioner som säger att uppdragen ska utföras oavsett längd på uppdrag, säger Lars-Erik Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".