Almgården i Getinge är ett äldreboede som riskerar nedläggning. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Almgården i Getinge blir kvar. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Äldreboenden i Getinge och Eldsberga blir kvar

Almgården i Getinge, Hemgården i Eldsberga och Patrikshill i Halmstad kommer inte att läggas ner.

Det här bestämde kommunfullmäktige i Halmstad med minsta möjliga marginal igår. Socialdemokraterna hade lagt ett motförslag till hemvårdsnämndens förslag om nerläggning, och fick med sig Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och SPI:s enda ledamot. Och det var SPI-rösten som fällde de styrande borgerliga partiernas nerläggningsförslag.

Det här är en segdragen fråga som vållat stora diskussioner bland politiker och allmänhet och oro bland boende och anhöriga. Den borgerliga femklövern vill lägga ner med hänvisning till att boendena är omoderna och istället satsa på så kallade trygghetsboenden i Getinge och Eldsberga, medan oppositionen hela tiden har varit emot nerläggning och motiverar det med att den här typen av särskilda boenden måste finnas i hela kommunen, och inte bara i centrala Halmstad.

I beslutet ingår också att det ska utredas om man kan få till ett kombinerat äldreboende med bistånd och äldrelägenheter i Getinge och Eldsberga, antingen genom ombyggnad eller nybyggnad.

Eftersom frågan om äldreboendena varit så viktig för partiet SPI så valde de tidigare i år att avbryta samarbetet med den femklövern. Och det var alltså SPI-rösten i fullmäktige som fällde förslagen om nerläggning - 36 röster för bevarande mot 35 för nedläggning.

Samtidigt är hyresavtalen för Hemgården och Almgården redan uppsagda, så nu ska man se över möjligheten att förlänga avtalen. Dessutom håller man på att evakuera boende på Hemgården sedan en tid tillbaka på grund av att arbetsmiljön är dålig och på grund av smittorisk i lokalerna. Den evakueringen kommer att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista