På nya perrongen i Åsa station.
Snart kan alla få plats på tågen som stannar i Åsa. Arkivfoto: Anna Nyberg/Sveriges Radio

Fler tåg ska fixa trängseln i rusningstid

1:06 min

Det kan snart bli fler tåg i rusningstrafik mellan Varberg och Göteborg.

– Idag är det väldigt trångt på vissa turer, och det beror inte minst på Åsa station som blivit en fantastisk succé och det är lite av succéns förbannelse, säger Tommy Rydfeldt (L) som sitter i Hallandstrafikens styrelse.

Hallandstrafiken och Västtrafik är överens om att sätta in ett till tåg på morgonen mellan Varberg och Göteborg, med stopp i Åsa, Kungsbacka och Mölndal, och ett tåg på andra hållet på eftermiddagen. Men för att det ska bli av behöver Trafikverket vara med på tåget.

Det som behövs är ett godkännande från myndigheten om att "låna" ett så kallat tågläge på morgonen och ett på eftermiddagen, det vill säga en möjlighet att köra tåg. Som det ser ut nu finns det åtta tåglägen in och ut från Göteborg söderut varje timma. Pendeltåget har fyra, Öresundstågen har två, fjärrtågen (SJ) har ett och godstågen har ett. Hallandstrafiken vill låna ett tågläge av SJ och godset som inte används.

– Det skulle bli en väldig avlastning både till Göteborg på morgonen och hem till Varberg på eftermiddagen när många ska till och hem från sina jobb, säger Tommy Rydfeldt.

Hur mycket vågar du hoppas på att det kommer bli såhär?

– Det pågår diskussioner och jag hoppas på ett positivt besked.

När kan de nya tågen sättas in?

– Förhoppningsvis redan i augusti i år. Det finns ett mycket stort behov för den som reser varje dag. Det är trångt på tågen och det behövs ökad kapacitet helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista