Arbetskläder används inte – kommuner bryter mot lagen

Personal på LSS-boenden ska ha särskilda arbetskläder som ska bytas varje dag. Men så funkar det inte i de halländska kommunerna.

Det är tidningen Kommunalarbetaren som granskat hur kommunerna följer den nya lagen som säger att personal på LSS-boenden, äldreboenden och i hemtjänsten ska ha arbetskläder. Och det visar sig att ingen av de halländska kommuner som svarat på enkäten har infört arbetskläder på LSS-boenden. Kungsbacka, Falkenberg, Halmstad och Laholm svarar nämligen nej på den frågan.

Och de är inte ensamma. Nästan hälften av landets kommuner har inte speciella arbetskläder på just LSS-boenden. Lite bättre ser det ut inom hemtjänsten, där har fyra av fem kommuner arbetskläder.

– Det är beklagligt att verksamheterna inte har anpassat sig och att det är så många som inte infört arbetskläder. Då bryter de mot lagen, säger Axana Haggar på Socialstyrelsen som är ansvarig för arbetet med arbetskläder till Kommunalarbetaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista