Miljömärkta bilar i hårdplast går an då inte all plast är dålig.
1 av 3
Miljömärkta bilar i hårdplast går an då inte all plast är dålig. Foto: Peter Caldarulo/Sveriges Radio
Även plastbackar som barnen inte ens rör måste bytas ut även då det är relativt nya.
2 av 3
Även plastbackar som barnen inte ens rör måste bytas ut även då det är relativt nya. Foto: Peter Caldarulo/Sveriges Radio
Ann Gustafsson är en av dem som aktivt jobbar för att göra vardagen giftfri på förskolan.
3 av 3
Ann Gustafsson är en av dem som aktivt jobbar för att göra vardagen giftfri på förskolan. Foto: Peter Caldarulo/Sveriges Radio

Leksaker måste slängas när skolan blir giftfri

1:38 min

Arbetet för en giftfri vardag för barn och ungdomar i Halmstad kommun börjar komma igång på allvar nu och det är mycket som ska rensas bort.

Ann Gustafsson jobbar på Bäckagårds förskola som är en av de skolor som kommit igång med projektet.

–Vi insåg att det är rätt mycket som ska ut om man ska hårddra det, så vi får göra det successivt. 

De har redan rensat ut en hel del leksaker och pysselmaterial och fler åtgärder ska det bli. Gamla färger ska kastas och ny Svanenmärkt färg är på väg.

Det är inte bara leksaker, pysselmaterial och andra plastprodukter som ska bort; även möbler, kläder och byggnadsmaterial skall bytas ut. 

I höstas antogs en handlingsplan för projektet som ska minimera att barn och ungdomar exponeras för farliga kemikalier. Projektet är massivt då det för vissa förskolor kan innebära att de bör byta ut mer än häften av alla produkter och inredning de har inom de närmsta åren.

Men trots omfattningen av projektet skjuts inga extra pengar in, utan allt ska ske inom skolans ordinarie budget. Så utbyte av exempelvis möbler och plastgolv får ske efterhand.

Projektledaren för en giftfri vardag för barn och ungdomar,  Katarina Henriksson, rekommenderar skolor att börja med att "plastbanta". Det vill säga att göra sig av med all plast mjukare än Lego och även slänga plast som luktar starkt eller som känns hal, oljig eller klibbig. Men framför allt slänga gammal elektronik och liknande skrot som används som leksaker.

Hon understryker att det är viktigt att åtminstone göra en åtgärd än ingen eftersom det minimerar riskerna att få i sig för mycket kemikalier som kan orsaka en rad problem.

–Det är en situation idag där vi omges av mer kemikalier än nånsin tidigare, det tillverkas en ny kemikalie var tredje sekund.

Problemet med de här kemikalierna är att man inte riktigt vet exakt vad de gör. Det är bevisat att vissa av dem kan orsaka till exempel diabetes, infertilitet, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Även problem med pubertetsutvecklingen kan uppstå och det spekuleras kring om de kan orsaka ADHD och autism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista