Död delfin kan tyda på fler delfiner

Ännu en delfin har hittats död på västkusten. Men fyndet kan skvallra om en framtid med svenska delfiner, säger en expert.

Fyra delfiner har inom loppet av några månader strandat eller flutit iland längs Sveriges kust mot Kattegatt. I lördags siktades den senaste av dem, en strimmig delfin, vid Mellbystrand i närheten av Laholm, skriver Hallandsposten.

Det är lite uppseendeväckande med fyra fynd på kort tid.

Delfinen som hittades i helgen har ännu inte undersökts. Den kan ha dött av ålder, svält, eller skadats av ett kringflytande fiskeredskap.

Svante Lysén säger att de återkommande fynden tyder på att fler delfiner gömmer sig under vågorna utanför västkusten.

Kanske har en större flock strimmiga delfiner tagit sig till svenskt vatten efter att den lockats in av ett fiskstim, kanske har den simmat fel, eller helt enkelt sökt sig hit när vattnet värmts upp av klimatförändringarna.

På sätt och vis är det ett gott tecken att större valar och delfiner flyter iland som döda.

– Förmodligen betyder det att valbestånden börjar återhämta sig. Norge, Japan och Island bedriver fortfarande valjakt, men jakten har minskat väldigt mycket, säger Svante Lysén.

I somras strök två flasknosdelfiner längs den svenska östkusten. Många förundrades av det exotiska inslaget i svensk natur, men delfiner fanns i nuvarande Sverige under stenåldern, och kan mycket väl vara på väg att återvända till Sverige, enligt Svante Lysén:

– Jag har sett vitnosdelfiner uppe i Svalbard, det har inte så mycket att göra med temperaturen. Sedan om det blir en viss klimatförändring med lite varmare klimat kan säkert de lite mer sydliga arterna dyka upp här också.

Fakta: Delfiner

  • Sammanlagt finns 34 olika delfinarter. De delas in i tre underfamiljer: egentliga delfiner, kustdelfiner, samt grindvalar och späckhuggare.
  • De minsta delfinerna väger omkring 40 kg, och de största uppemot 4,5 ton.
  • Delfiner har en rundad utbuktning i pannan som sänder ut ultraljud i en stråle för att hitta och bedöva bytesdjur. De betraktas som intelligenta eftersom de kommunicerar med ett stort antal läten.
  • Oftast påträffas arterna vidsiding och öresvin i svenska vatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.