En vildkanin. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
En vildkanin. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio

Kaniner i Varberg ska skjutas

Kaniners bostadsbyggande riskerar att underminera vallarna runt Varbergs fästning. Nu anlitas skyddsjägare för att hålla antalet på rimlig nivå.

En del områden uppges vara fullständigt perforerade.

– Kaninerna gräver sig in i jorden. Det blir ett problem om de får fortsätta. Men så länge vi fyller igen efter dem är det ingen fara, säger Maria Hallberg, fastighetschef vid Statens Fastighetsverk till Hallands Nyheter.

Skyddsjakten måste ske under sommarhalvåret med hänsyn till ljuset. De utsedda jägarna har fyra platser vid fästningen att skjuta från. Skotten får bara avlossas ur vissa vinklar för att undvika risken att exempelvis träffa fästningens byggnader.

– Vi försöker vara på fästningen och skjuta när det inte är något folk där. När vi kommer dit gäller det också att kaninerna sitter still och inte blir rädda och sticker, säger en av skyddsjägarna till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".