Tryckt stämning efter branden i Furulidsskolan. Foto: Muhamed Ferhatovic
1 av 2
Furulidskolan efter branden. Foto: Muhamed Ferhatovic
Skola som brinner två brandmänpå en stege
2 av 2
Det blivande boendet i Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka brann ned förra året. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
P4 Halland granskar

Brister i brandsäkerhet på asylboenden

"Det kan få förödande konsekvenser"
1:38 min

P4 Hallands granskning visar att det finns boenden med stora brister i brandsäkerheten.

Har du tankar eller tips, kontakta jonna.buren@sverigesradio.se.

Det har varit åtminstone ett 40-tal bränder på asylboenden eller blivande asylboenden i Sverige det senaste året. I Kungsbacka brann ett blivande boende ner, utan att någon skyldig har hittats.

Samtidigt har flera boenden i Halland brister i brandsäkerheten. Det visar en granskning som P4 Halland har gjort.

Dörrar som är svåra att öppna, elgrill på rummet och för många som bor i byggnaderna är bara några exempel.

Tänk dig att du bor på ett vandrarhem, ligger och sover och det värsta händer, det börjar brinna. Larmet går och du ska ta dig ut. I huset du bor i får det egentligen bara vara sex personer, men istället är det 28 stycken som ska ta sig ut. Skyltarna som visar vart du ska ta dig ut lyser inte. Någon får tag på en brandsläckare men den fungerar inte.

Det här är exempel på brister tagna ur verkligheten på asylboenden runt om i Halland.

Vi har tittat på tillsynsprotokoll från räddningstjänsten sedan ett år tillbaka. Det är 17 stycken rena kontroller på asylboenden och HVB-hem för ensamkommande som har gjorts det senaste året i Halland och alla boenden har något som de behöver åtgärda.

De flesta brister är inte av det allvarligaste slaget, till exempel att dokument inte är helt i sin ordning, men det finns några exempel som sticker ut och som räddningstjänsten ser extra allvarligt på. Det handlar till exempel var man bor. 

"Grupprum används som sovrum. Då rummen inte är dimensionerade för sovande finns det allvarliga risker vid en eventuell brand."

Ett annat exempel är en ensamkommande pojke som akut hade placerats i en byggnad där man inte får bo, då ringde räddningstjänsten kommunen direkt för att de inte skulle skicka några ungdomar dit.

I ett annat asylboende bodde det alltså 28 personer, där det egentligen får bo sex stycken. Så här skriver räddningstjänsten.

"Vid händelse av brand [kan det] få förödande konsekvenser då det bara finns utrymningslarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".