Linda Törner är projektledare för Skolan mitt i byn på Andersbergsskolan i Halmstad. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio
Linda Törner är projektledare för Skolan mitt i byn på Andersbergsskolan i Halmstad. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio

Fritidsaktiviteter för bättre skolresultat

"Eleverna upptäcker styrkor som de inte visste om"
4:04 min

En aktiv fritid är både roligt och bra för skolarbetet. Dessutom skapas nya möten.

Skolan mitt i byn är namnet på ett projekt som har pågått på Andersbergsskolan i två år. Målet är att uppnå bättre skolresultat och att öka integrationen.
Drygt 100 barn på Andersbergsskolan har tack vare projektet fått möjlighet att pröva aktiviteter som ridning, tennis, balett och handboll.

Tanken är att skapa naturliga mötesplatser med barn i andra delar av staden, men också att ge eleverna möjligheten att testa en ny idrott eller att få chansen att lära sig spela ett instrument.
- Det är viktigt att känna att man ingår i ett sammanhang. När barnen får pröva nya fritidsaktiviteter hittar de kanske styrkor som de inte visste om att de hade, säger Linda Törner som är projektledare.

En annan nyckel i satsningen är att involvera föräldrarna.
- Forskning visar att föräldrars engagemang i sina barns skolgång har stor betydelse för hur väl barnen lyckas i skolan.
- Vi betalar, medan föräldrarnas uppgift är att se till att barnet kommer till aktiviteten, säger Linda Törner och fortsätter:
- Tack vare det här har vi fått mycket mer att prata om. Det blir naturligt att fråga föräldrarna hur det går med simningen eller fråga hur det var på ridningen senast. Med lite mer att göra på eftermiddagarna ser vi även att eleverna får bättre struktur när det gäller skolarbetet, säger Linda Törner.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".