Mer plus än minus i stadshuskorridorerna.
Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Ekonomin i Falkenberg – bättre än budgeten

"Vi ska inte göra slut på pengarna för nästa generation"
2:42 min

Det var budgeterat för ett överskott på 38 miljoner kronor i Falkenbergs kommun. Det blev drygt plus 46 miljoner.

Kommunen överträffade det ekonomiska målet på 1,8 procent med några tiondelar.

– Vi i borgerliga alliansen tar ansvaret för en god ekonomi så att vi inte gör slut på pengarna för nästa generation, säger kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Wernersson (C).

Det har flaggats för en skattehöjning i höst med 20 öre, och den behövs trots det goda resultatet. Bland annat för de stora investeringar som kommunen står inför: blivande Kunskaps- och kulturcentrumet, den nya fotbollsarenan, satsningar på förskolan, för att nämna några.

Och det enprocentiga sparbetinget för alla kommunala verksamheter kommer att vara kvar.

En utmaning är den demografiska utvecklingen, där andelen unga och äldre växer, med ökade kostnader för förskola, skola och äldreomsorg, medan antalet människor som arbetar och betalar skatt inte ökar inte lika mycket. 

– Det handlar om att vi får en arbetsmarknad där människor kommer i arbete, och då är det roligt att vi just idag beslutat sälja mark till tre lokala företag som växer.

Per Svensson är socialdemokratiskt kommunråd i Falkenberg. Vad tycker han om den försiktighet som det talas om, och att det är kommunen ökar det egna kapitalet inför kommande investeringar?

– Vi vill gärna investera i människor; att fler elever klarar gymnasiebehörighet, i våra äldre så att vårdtyngden blir mindre och att vi investerar i vägar och gator.

När det gäller "demografiutmaningen" vill Socialdemokraterna satsa på resursarbete så att människor i stället för att gå hemma med försörjningsbidrag kan komma ut i arbete.

– Vi vill fördubbla den satsning som finns idag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".