Femteklassarna på Stenstorpsskolan ska hjälpa forskarna förstå klimatförändringarna. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Femteklassarna på Stenstorpsskolan hjälpte forskarna förstå klimatförändringarna. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Tepåseförsök har gett resultat

"Kul att se"
0:37 min

Nu har det kommit resultat från det stora experimentet med tepåsar som många skolbarn i hela Sverige har hjälpt forskare med.

Det är ekologen Judith Sarneel vid Umeå universitet som har satt igång det här försöket som genomfördes förra året med 250 skolklasser i Sverige. Klasserna har grävt ner helt vanliga tepåsar och sedan grävt upp dem igen några månader senare och vägt innehållet, för att se hur mycket som hunnit brytas ner.

– Som förväntat såg vi att nedbrytningen var snabbast i södra Sverige, och det var kul att se, säger Judith Sarneel.

Forskarna vill studera hur nedbrytningsprocesserna i jorden påverkas av klimatet. Det kan också vara intressant eftersom nedbrytningen i sig kan påverka klimatet när det bildas växthusgaser.

Det handlar om att ta fram en metod som kan användas över hela världen för att studera nedbrytning av växtmaterial, som är viktigt att ta reda på för att förstå hur nedbrytningen samspelar med klimatet.

Genom att utöka projektet med tepåsar hoppas Judith Sarneel nu få fram en standardmetod för att studera nedbrytning över hela världen.

– I år har vi även hundra klasser i Nederländerna, Storbritannien, Belgien och kanske även Tyskland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".