Prince
Foto: David Brewster/AP/TT

"En legend vars uttryck inspirerat mig"

Rickard Söderberg hyllar världsartisten
1:45 min

Att världsartisten Prince gått bort väcker känslor och reaktioner.

Vad har Prince betytt för dig?

– När jag växte upp och började forma min identitet var Prince en av de som jag inspirerades av i sin vilja till androgynitet och att utveckla sin musikalitet och i det här att strunta i allt och bara köra, säger Rickard Söderberg, operasångare och gayaktivist från Halmstad.

Är det någon låt som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– Nu vet jag att jag låter som en kliché, men Purple rain har ju kommit tillbaka till mitt liv så många gånger och i så många sammanhang så den har en speciellt plats i mitt hjärta. Den kom när jag var i tonåren, och är en sån oerhörd klassiker så jag konfronteras med den i nya sammanhang hela tiden. Då väcks den till liv och jag får ny inspiration av den här grymma sången gång på gång.

– När jag växte upp så var Madonna, Michael Jackson och Prince en treenighet, det var dem jag dyrkade. Nu har jag bara Madonna kvar i livet, men de andra två lever fortfarande genom sin musik.

Söderberg återkommer till Princes originella stil och uttryck, och att han gick sin egen väg. Något att inspireras av.

– Han var så oerhört mån om sitt uttryck, försvarade det med näbbar och klor. Det gjorde det kanske lite svårt för skivbolag och andra runt omkring. Men att han var så mån om sitt eget uttryck tycker jag är så coolt i en värld där allt mer och mer låter som allt annat, säger Rickard Söderberg.

En legend vars musik och uttryck inspirerat mej så. Vila i frid Prince - och fortsätt leva genom din musik.

Ett foto publicerat av Rickard Söderberg (@gaytenor)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".