Sally Kjellner och Jonna Andersson  startar en namninsamling mot Vattenfalls försälning av tysk brunkålsanläggning
Sally Kjellner och Jonna Andersson startar en namninsamling mot Vattenfalls försäljning av tysk brunkolsanläggning Foto: Fredrik Almryd/P4 Halland

De samlar namn mot tyskt brunkol

"Startar namninsamling mot Vattenfalls försäljning"
4:44 min

1000 namn hoppas de få in. Sally Kjellner och Jonna Andersson kampanjar mot Vattenfalls planerade försäljning.

I veckan blev det klart att Vattenfall gör sig av med sitt kritiserade innehav av tysk brunkolsbrytning. Ägarskapet har varit en het potatis i svensk politik, och inte blev det bättre när den nu säljs till det tjeckiska bolaget EPH.

I Halmstad har det upprört Jonna Andersson och Sally Kjellner i klass sju på Stenstorpsskolan som i dag drar igång en namninsamling mot försäljningen.

– Varför ska de sälja brunkolen eftersom det är väldigt dåligt för miljön för den används så kommer koldioxid upp i atmosfären och det bidrar till global uppvärmning? säger Sally Kjellner.

Initiativet kom när deras lärare berättade om kolbrytningen under en lektion.

Detta sporrade Jonna och Sally att först genomföra en enkät om vad folk i Halmstad tycker om det hela, och när det nu blev klart att Vattenfall ska sälja sin verksamhet i Tyskland så vill de engagera folk genom en namninsamling mot detta.

Om vi får tillräckligt många namnunderskrifter, helst över tusen, skulle vi vilja åka upp till Stockholm och lämna över detta till regeringen.

Kompisar i klassen kommer att hjälpa till med namninsamlingen, men tjejerna har även fått stöd av organisationen Greenpeace.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".