Mjölkkor.
Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Minskad ersättning slår hårt mot mjölkbönder

Sveriges mjölkbönder får det tuffare när Arla sänker ersättningen för andra månaden i rad.

– Om vi inte blir av med Arla så kommer vi inte ha kvar någon mjölkproduktion i Sverige, säger bonden Per Andersson, vid Äspetorp gård i Södermanland.

I maj sänks Arlas ersättning till svenska bönder med 9,4 öre till 2,44 kronor per kilo mjölk, rapporterar SVT Nyheter. Det innebär att Äspetorp gård, med en omsättning på knappt tio miljoner kronor, får in 240 000 kronor mindre per år för sin mjölk.

– Det var en lika stor sänkning den 1 april och det kommer troligen en till i juni, säger Per Andersson, till TT.

Han tror att den enda lösningen för att behålla svensk mjölkproduktion är att det skapas ett helsvenskt mejeri som ägs av bönderna.

– Det som tjänas i Sverige måste stanna i Sverige, säger Per Andersson.

Anledningen till att den internationella koncernen Arla sänker ersättningen är att det sedan länge funnits ett överutbud av mjölk i framförallt Europa, till stor del på grund av Rysslands bojkott av europeiska livsmedel.

– Det pågår en global mjölkkris, och den har pågått i två år, säger Arlas presschef Daniel Emilson till TT.

– Mjölkbönderna har det väldigt svårt. Det är köparnas marknad, och då måste tyvärr kooperativen och mejeriföretagen anpassa sina priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".