Jan Myrdal i sitt hem i Varberg. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Jan Myrdal i sitt hem i Varberg. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Jan Myrdal - om priserna som skulle ha delats ut

Jan Myrdal - om passionen, pennan och Pol Pot
45 min

I mer än 70 år har författaren Jan Myrdal varit en stridbar och kontroversiell figur i i den svenska offentligheten. Nu senast stoppade han leninpriset som Jan Myrdalsällskapet ville ge till Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg.

Han föds rakt in i offentligheten, år 1927, som son till de socialdemokratiska och akademiska superstjärnorna Alva och Gunnar Myrdal. De intellektuella ingenjörerna bakom det moderna Sverige – folkhemmet.

Men Jan Myrdal bryter med sina föräldrar och i sin mycket uppmärksammade barndomsskildring på 80-talet krossar han bilden av den perfekta familjen.

I Söndagsintervjun i P1 berättar han om hur bråken och uppbrottet med Gunnar Myrdal har präglat hans eget faderskap. Och om hur "arbetet och könet" har präglat hela hans liv. Och om priserna som skulle ha delats ut till bland annat Aftonbladets Åsa Lindeborg och Sapmi Sisters.

Sverige kallar han för ett lågbrynt och åldershatande land, och ger även en känga till landets kulturredaktörer.

Intervjun börjar i hans bibliotek i Varberg med de 50 000 böckerna, men slutar i vår studio i Stockholm. Det visar sig inte vara helt lätt att intervjua den gamle skriftställaren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".