Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin och Åsa Romson
Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin och Åsa Romson Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det här har hänt i Miljöpartiet

14 april: Det framkommer att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sommaren 2015 var på samma middag som Ilhan Senturk, ledare för svenska delen av Grå Vargarna - en högerextrem grupp med ursprung i Turkiet. Kaplan säger att han var ovetande om att Senturk var gäst på middagen.

17 april: Kritiken mot bostadsministern växer när Svenska Dagbladet rapporterar att han 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.

18 april: Mehmet Kaplan avgår. Han anser att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta arbetet som bostadsminister.

20 april: Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, efter att han kritiserats både externt och internt för att han i en intervju med TV4 vägrat ta den kvinnliga reportern i hand.

SVT rapporterar att planeringschef Magnus Johansson försökt utöva påtryckningar för att kritik mot Kaplan skulle lyftas ur SVT:s Aktuellt.

22 april: En Demoskop-undersökning för Expressen visar på en betydande minskning i förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Även bland egna väljare minskar förtroendet, enligt en Sifo-undersökning för SVT.

23 april: Miljöpartisten Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, kräver i ett öppet brev att språkrören bör avgå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".