Varbergs tingsrätt.
Varbergs tingsrätt. Foto: Henrik Martinell / Sveriges radio

Inga bevis för kvinnans misstänkta mordplaner

"Det uttryck som använts är ju att fimpa"
1:30 min

Åklagaren Klas Lundgren lägger ner förundersökningen mot den kvinna som varit misstänkt för att ha planerat ett mord.

Kvinnan satt häktad under en kort period i januari efter beslut av Varbergs tingsrätt. Kvinnan nekade till brott och både polis och åklagare var mycket förtegna om vad misstankarna gick ut på.

– Misstankarna går ut på att en kvinna skulle ha försökt förmå en person att mörda dotterns pojkvän, Klas Lundgren är åklagare:

Varför då?

– Det var att hon inte ansåg att pojkvännen var ett särskilt bra sällskap till dottern.

Och vad hände?

– Misstankarna grundar sig på att man hittad ett sms som kunde tolkas på det här sättet. Sen har vi utrett det här och det har varit svårt att bevisa säkert vem det är som har författat de här sms:en.

Enligt Klas Lundgren ska uttrycket "fimpa" ha använts i sms:en  som skickades från kvinnan till en man. Enligt Lundgren kan det tolkas bildligt på olika sätt.

– Ytterst kan man ju tolka det som att man ska döda någon, men man kan också tolka det som att det ska någon misshandel eller skapa något annat obehag för någon person, säger han.

– Tolkar man det bokstavligt så betyder det ju inget annat än att släcka en cigarett eller något annat som man röker, säger kammaråklagare Klas Lundgren till P4 Halland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".