Skylt med texten "Psykiatrisk klinik". Foto: Björn Larsson Ask/TT.
Skylt med texten "Psykiatrisk klinik". Foto: Björn Larsson Ask/TT.

Vikarie får sparken för att ha velat slå patient

"Hon skulle slå mig för att få mig att "haja till""
2:18 min

En vikarierande skötare får sparken från Region Halland för att ha kränkt en patient som var tvångsinlagd på psykiatrin.

Bland annat sa skötaren att hon hade lust att ge patienten en örfil.

Patienten var tjejen som vi kallar "Frida". 

Hon sa bland annat att hon ville slå mig, men att hon inte fick det.

– Hon skulle slå mig för att få mig att "haja till".

Hur känns det?
– I den situationen var det ju skrämmande. Jag trodde ju inte att hon skulle slå mig, men känslan var ju att jag ville komma undan henne.

Det här var när Frida var inlagd en längre tid. Det hela uppmärksammades och chefen hade ett samtal med vårdaren och sjukhuset tyckte att allt var ur världen. Med andra ord dök vårdaren upp senare igen när Frida var inlagd och Frida som var på bättringsvägen påverkades av det.

– Nu kunde hon bara gå rätt in där och det kändes ju...skumt.

Frida anmälde det hela till Inspektionen för vård och omsorg. Skötaren, som har vikarierat sedan slutet av 90-talet, lämnade ett svar där hon försvarade sitt uttalande om att hon ville slå Frida. Det var ett svar som inte Region Halland ville se.

Ett sådant uttalande är ju helt oacceptabelt.

Det säger Thomas Wejstam som är chefsläkare för psykiatrin på Region Halland och säger att de trodde att skötaren hade förstått att man inte kan säga så, tills svaret kom till Inspektionen för vård och omsorg.

– Där framgick det att skötaren inte hade tagit intryck av det korrigerande samtalet. Efter diskussioner blev slutsatsen att den här timanställningen får avslutas. Man bedömde inte att det är förenligt med de krav vi har på ett gott bemötande gentemot patienter. 

Skötaren får alltså inte jobba kvar och att någon blir av med jobbet på det sättet är inte något som händer varje dag, chefsläkaren känner inte igen att det hänt någonsin under hans tid här.

– Det är ju ovanligt, ytterst ovanligt. Det är ju en ingripande åtgärd när man avslutar en anställning.
Det är så pass allvarligt?
– Ja.

Vi har ju berättat tidigare hur Frida blivit bältad utan läkarbeslut och hur de många bältningarna har gjort att hon har flashbacks från tiden när hon var inlagd. Hon är nöjd med att regionen till slut gjorde något åt det som hände.

– Då känns det ändå som att de tagit det på allvar. Det känns som någon form av bekräftelse på att i alla fall en grej som hände där inte var okej och att det fick konsekvenser för någon annan än mig, säger Frida. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".