Mats Eriksson
Mats ERiksson tycker det är viktigt att Region Halland betalar för opinionsundersökningar i storregionsfrågan. Foto: Johan Tollgerdt

100 000 kronor för frågor om storregion

Mats Eriksson (M) tycker att pengarna är väl använda
1:34 min

Två Sifoundersökningar gällande storregionsfrågan har kostat dyra pengar.

De två Sifo-undersökningarna som gjorts nyligen gällande den heta storregionsfrågan har kostat Region Halland en stor summa pengar.

– Jag uppskattar att de har kostat uppåt 100 000 kronor, berättar Mats Eriksson, moderat politiker och ordförande för regionstyrelsen på Region Halland.

Är det Region Hallands uppgift att lägga skattemedel på detta?

– Ja absolut. För om vi skulle tvingas in i en storregion med Västra Götaland så handlar det om en skattehöjning på 66 öre och det är 400 miljoner som då skulle tas från hallänningarna och förmodligen dimpa ner nån annanstans än här, svarar han och menar att det är viktigt att hålla liv i debatten om frågan.

I den senaste Sifoundersökningen gällande storregionsfrågan har över 6500 personer svarat. Resultatet visar att i Halland är 62 procent av de tillfrågade emot att ingå i storregionen Västra Götaland, medan 14 procent är för.

Frågan är om opinionsundersökningarna ger de svar kommunen önskar få?

– Sifo är ett väl respekterat opinionsinstitut som knappast går att styra utifrån, menar han.

I ett par andra regioner i Sverige förhandlar man dock redan i dagsläget om vilken residensstad den nya storregionen ska få.

Röster anser att Halland kan halka efter i den debatten, eftersom Region Halland blankt säger nej till att ingå i en storregion.

– Nej, det tycker jag inte och vi är inte där nu, säger Mats Eriksson som menar att den debatten bevisar hur illa hanterad grundfrågan är.

Istället för att prata om vilka frågor vi ska lösa så landar man i residensstäder och dylikt som inte är så väsentligt. Utan det är väl viktigast att tala om vad vi ska åstadkomma.

En av förslagen som den statliga indelningskommittén kommit med går ut på att göra vården mer lik över hela landet. Det går Region Halland med på. Fast man har en annan lösning.

– Ja, vi tycker att alla landsting ska bli regioner, det vill säga då får man samma uppdrag över hela landet, säger han och menar att detta skulle innebär minskade administrativa kostnader.

– Men det innebär inte att alla regioner behöver vara lika stora.

Mer om Halländskt motstånd mot storregion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".