Turister får ta med sig sina trasiga campingstolar till sin hemkommun, svarar det kommunala bolaget Hem.
Turister får ta med sig sina trasiga campingstolar till sin hemkommun, svarar det kommunala bolaget Hem. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sommargäster portas från tippen i Halmstad

Patrik: Vill Halmstad att jag slutar handlar här också?
1:51 min

Patrik Gustafsson bor i Halmstad tre månader per år, men får inte komma in på återvinningscentralen. Istället uppmanas han ta med skräpet till sin hemkommun – eller konsumera mindre.

Ska sommargäster få komma in på återvinningscentralen?

– Man kan ju undra om Halmstad kommun vill att man handlar och gynnar regionen eller ska man köpa sina saker i hemkommunen också, säger Patrik Gustafsson till P4 Halland.

Patrik Gustafsson från Ljungby tillbringar sina somrar på Haverdals camping. När han i helgen skulle slänga sina plastträdgårdsstolar blev han stoppad i entrén till återvinningscentralen i Flygstaden, Halmstad.

– Han sa att vi inte var välkomna dit, berättar han.

Patrik blev istället hänvisad till sin hemkommun Ljungby.

Istället för att köpa nya trädgårdsstolar begav han sig till Haverdal för att såga itu de gamla stolarna som han stoppade i behållarna på campingen.

– Det är ju inte meningen att man ska slänga såna saker där egentligen, men man måste ju bli av med dem.

Därefter skrev han ett inlägg på kommunens Facebook-sida där han undrade hur kommunerna har tänkt att sommargästerna ska göra med sitt avfall.

Mina campinggrannar är från Ludvika, det är knappast rimligt att de släpar med sig sånt avfall till sin hemkommun.

Patrik fick svar från det kommunala energibolaget. Kommunikatören förklarade den politiska bakgrunden till åtstramningen på återvinningscentralen. Sen påpekade hon att bolaget gärna ser att man såklart helst inte konsumerar så mycket. (Se hela svaret längre ner i texten.)

Patrik Gustafsson känner sig inte helt nöjd med svaret.

– Nej, jag tycker att det låter som en enkel lösning. Man måste ju göra sig av med det på nåt vis. Och då är det ju inte säkert att det hamnar på rätt ställe, utan i fel behållare eller längs med vägkanten.

Sen känner man sig inte så hemskt välkommen som turist heller. Man spenderar ändå åtskilliga pengar varje sommar, varje familj som är säsongsgäst.

Så här skriver Patrik på Facebook:

Så här svarar bolaget Hem:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".