Kvinnan med handväskan på Varberg Fästning. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio
1 av 3
Kvinnan med handväskan står just nu på borggården på Varbergs fästning. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio
Maria Petzäll
2 av 3
Maria Petzäll (SD), ledamot i kultur och fritidsnämnden. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio
Linda Berggren
3 av 3
Linda Berggren, vice ordförande kultur och fritidsnämnden. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

Nu avgörs den omstridda väskstatyns öde

"Beröra, ifrågasätta och väcka diskussion"
2:05 min

I eftermiddag ska politikerna bestämma om Varbergs kommun ska ta emot den omdiskuterade statyn "Med handväskan som vapen".

Ska Varbergs kommun ta emot statyn eller inte, vad tycker du?

Statyn är inspirerad av den kvinna som slog en demonstrerande nazist med sin handväska 1985 i Växjö.  Varbergsprofilen Lasse Diding har köpt statyn. Han vill skänka den till kommunen och vill att den ska stå i Brunnsparken.

Kvinnans son vill inte se statyn i Varberg. Han har tidigare sagt till P4 Halland att hans mamma fått symbolisera en politisk handling, vilket aldrig var hennes avsikt.

– Det går inte bara säga att det här är konst, och  konst är fritt, utan det finns moraliska aspekter. Man måste kunna tänka att min mamma var en vanlig människa, och mamma ska inte ut på det här sättet, säger sonen.

– Snart gör man väl nyckelringar av min mamma! Det känns som att jag är med i den dålig film, som inte ens var bra när den gjordes, fortsätter sonen som vill vara anonym.

Konstnären som gjort statyn har sagt att hon inte har haft som avsikt att avbilda kvinnan. Hon har bara varit inspirerad av själva händelsen. 

Partierna i kultur- och fritidsnämnden är inte överens om statyn ska placeras i Varberg eller inte. C och L har inte bestämt sig än, S och MP är för medan M och SD är emot.

För Maria Petzäll (SD) handlar det om att inte ska möta våld med våld och att även nazister har rätt att demonstrera.

– Vi har ju åsiktsfrihet i Sverige. Många nazister kan ju vara aggressiva och vi tycker att det är fel att bemöta det med aggressivitet, säger hon.

Det är bättre att prata än att hytta med näven eller med handväskan.

För vice ordförande i nämnden Linda Berggren (S) handlar partiets ståndpunkt om att konsten ska vara fri.

– För mig handlar konst om att det ska beröra, ifrågasätta och väcka diskussion. Är det något som det här konstverket har gjort så är det att väcka debatt.

Säger vi nej till det här konstverket utifrån att man ska ha en yttrandefrihet, så lägger vi handen över den konstnärliga friheten.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".