Fotografen Jesper Molin fotograferade sina vänner som kvinnor.
Fotografen Jesper Molin fotograferade sina vänner som kvinnor. Foto: Jesper Molin

"Från grå man till en färgsprakande kvinna"

Jesper om "24 porträtt av min pappa Kamilla"
6:30 min

Med kameran som redskap bearbetade fotografen Jesper Molin sina tankar om pappans könskorrigering från man till kvinnan Kamilla.

För några år sedan gick Kamilla Petersson igenom en könskorrigering från man till kvinna vilket skapade många frågor och tankar hos sonen Jesper Molin.

För att konfrontera sina obekväma känslor valde sonen att bearbeta det hela på sitt sätt. Eftersom Jesper arbetar som fotograf blev processen en fotoutställning där manliga vänner och bekanta stylades om till kvinnor.

– Det var ett projekt som jag startade för att bearbeta situationen för mig själv. Då bjöd jag in mina vänner för att medverka på en bild för att bli transformerade från män till kvinnor och i det få min bearbetning att berätta för dem om min situation och nya pappa.

Detta var den första anledningen med bilderna. Utmed vägen blev projekt större där han ser en nytta för andra att få upp ögonen att det inte är så farligt att se lite annorlunda ut.

– Bilderna kan tyckas vara kritiska till transskapet i sig men jag har valt att göra bilderna överdrivet visuellt glamourösa och kvinnliga för det är så jag upplevde min pappa när hon gick från man till kvinna.

Från en grå introvert man till en färgsprakande utåtriktad kvinna helt plötsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".