Grovsopor
Foto: Yvonne Åsell /SvD/TT

Lyssnarna: Låt turister återvinna i Halmstad

Patrik portades från tippen – skrev till kommunen
1:51 min

"Hellre att det hamnar på återvinning än i naturen" skriver Daniel på P4 Hallands Facebook-sida.

Patrik Gustafsson bor i Halmstad tre månader per år, men får inte komma in på återvinningscentralen. Istället uppmanas han ta med skräpet till sin hemkommun Ljungby – eller konsumera mindre i ett svar från det kommunala bolaget Hem.

Inslaget har väckt starka känslor bland P4 Hallands lyssnare.

Det låter ju helt absurt!!?? Det är kommunernas ansvar att se till att skräp kan tas om hand.

Lyssnaren Bettina är orolig för att turiststaden Halmstad kommer få ett växande sopberg och tycker att kommunen ska ge turisterna fria passager:

Många lyssnare har reagerat på inslaget där Patrik Gustafsson blev han stoppad i entrén till återvinningscentralen i Flygstaden, Halmstad.

Läs mer. Patrik: Man känner sig inte så välkommen som turist

Efter ett Facebook-inlägg till Halmstads kommun fick Patrik svar från det kommunala energibolaget.

Kommunikatören förklarade den politiska bakgrunden till det fyra månader gamla beslutet att kontrollera besöken på återvinningscentralen.

Sen påpekade hon att bolaget gärna ser att man såklart helst inte konsumerar så mycket.

Välkommen som turist till staden med Tre Hjärtan, så länge du inte vill vara miljövänlig!

Flera lyssnare tycker att det är problematiskt även för hallänningar, för personer som bor intill kommungränser. Någon föreslår att det borde finnas en nationell lösning – där det går att återvinna var som helst, oavsett var man är skriven.

Precis lika korkat som att vi Slöingebor nu är tvungna till att köra in till Falkenberg. Samordning över kommungränser. Nejdå. Noll i miljötänk där du!!

Här i Laholm är det än så länge fritt.. Men det är ju vansinne att inte turister får slänga skräp på tippen!

Men det finns även lyssnare som är kritiska till att turister ska få komma in på återvinningscentralen, åtminstone utan att betala för sig.

Men skärp er, har du sommarställe i Halmstad ska du väl också vara med och betala om du vill slänga skräp här, eller ska vi andra betala för dig också. Och precis som Robert skriver, vad ska campinggäster på återvinningen att göra?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".