Nu ska lagen ändras så att avslutningar får hållas i kyrkan.
Nu ska lagen ändras så att avslutningar får hållas i kyrkan. Foto: Mons Brunius/TT

Kan bli fritt fram för kyrkliga skolavslutningar

Annika Eclund (KD) om lagförändringen
1:27 min

Nu vill politikerna i utbildningsutskottet att regeringen ska ge skolor möjlighet att ha religiösa inslag i bland annat skolavslutningar – och att det ska stå i skollagen.  

Vad tycker du – ska skolor få avsluta året i kyrkan?

Utbildningsutskottet föreslår nu att regeringen ska ändra skollagen så att skolor ska kunna ha konfessionella inslag i sin utbildning i samband med traditionella firanden, som advent eller skolavslutning. (Länk till förslaget.)

P4 Hallands Facebook-sida skiljer sig åsikterna åt.

Mycket bra! Det är tradition med skolavslutning i kyrkan och traditioner är viktiga.

Varför ska skolan ha avslutningar i kyrkan?! Det är helt galet att ha annat än studiebesök i religiös anda så länge vi lever i ett sekulariserat samhälle med en icke konfessionell undervisning.

I nuläget tolkas ett stycke ur skollagen i kapitel 1 paragraf 6.

6 § Utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med
offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell.

I skollagen skiljer man på undervisning och utbildning. Undervisningen handlar om det som läraren lär ut – och där får det inte förekomma några religiösa inslag, oavsett skola.

I begreppet utbildning inkluderas allt som sker på en skola, även utanför lektionssalen. Där görs redan nu undantag för fristående skolor, som till exempel får ha morgonbön.

Nu vill alltså utskottet att lagen ska ändras för att kunna tillåta konfessionella inslag, även för offentliga skolor. Det skulle till exempel kunna röra sig om att sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen.

Frågan har snurrat runt flera år, men i går fattade utbildningsutskottet beslut när Sverigedemokraterna och Allianspartierna tillsammans ställde sig bakom en motion skriven av Annika Eclund (KD).

Hon tror en lagförändring kan minska förvirringen om de kyrkliga inslagen i utbildningen.

– Varje år blir det en förvirring och en debatt om man får vara i lokalerna och vad man får göra, och här har inte Skolverket underlättat det hela genom att de har kommit ut med rekommendationer om vad man får göra. Och då har man kommit in på detaljer om vilka psalmer som får sjungas.

Skolverket har i dagsläget en rekommendation om skolavslutningar – som handlar om att undvika religiösa inslag. Så här skriver Skolverket.

Enligt Annika Eclund (KD) vill politikerna i utskottet att en lagtext ska göra det möjligt att ha religiösa inslag i skolavslutning. Men det ska inte handla om konkreta exempel, enligt politikern.

– Jag tycker varken att politiker eller Skolverket ska gå in och lista vad som är tillåtet eller inte. Det här löser man väldigt bra genom samtal mellan skolledare och kyrkan, säger hon.

Utskottet uppmanar nu regeringen att återkomma med ett förslag om att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor i annan utbildning än undervisning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".