Polisen utreder just nu det mord som skedde utanför Varberg. Foto: Mattias Bolin / Sveriges Radio
Arkivfoto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Socialen: Mordanklagade pojkar behöver hjälp

"Viktigt med bra vuxenstöd"
1:16 min

Socialtjänsten hade hoppats att rättens dom skulle leda till en klarare bild av vad som hände på gården i Derome där en 65-årig man mördades förra sommaren.

– Det hade varit bra för pojkarna, deras anhöriga och anhöriga till den drabbade om det hade klargjorts vad som hänt, men nu blev det inte så. Det hade kunnat vara en hjälp i den fortsatta bearbetningen för de här pojkarna, de måste ju få professionell hjälp och stöd för att bearbeta den här händelsen, säger Bodil Sandquist, områdeschef för socialtjänsten i den stadsdelsnämnd i Göteborg som har ansvar för en av pojkarna.

I går friade Varbergs tingsrätt de två tonårspojkarna i en unik bevistalan. Pojkarna var 13 år när mordet skedde, och i går slog tingsrätten fast att de båda varit på plats och stulit från mannen.

Men domstolen tycker inte att åklagaren visat vem som stod för det dödliga våldet – och de båda pojkarna har skyllt på varandra.

– Pojkarna kommer vara i socialtjänstens omsorg ganska länge.

Pojkarna var placerade på samma familjehem i Varberg, ett familjehem som redan innan mordet larmade om att den ena av pojkarna inte fungerade i hemmet. Men de var hemmahörande i Göteborg, och enligt Bodil Sandquist så hittade man ett nytt familjehem till pojken, men dit kunde han flytta först dagen efter. Han skulle alltså stanna en natt till och då rymde de båda pojkarna och tog vägen via 65-åringens gård där de skulle stjäla en bil och också gjorde inbrott.

Hur jobbar man med de här pojkarna för att ge dem en chans att någon gång fungera i samhället?

– Jag kan bara prata generellt, men det är väldigt viktigt med bra vuxenstöd runt om kring, att de får en adekvat skolgång och så långt som möjligt ett normalt liv.

– Det är så klart fråga om institutionsvård framöver, men hur länge är svårt att säga. Men sedan kan jag tänka mig att det behövs ett psykologiskt professionellt stöd också, säger Bodil Sandquist på socialtjänsten i Göteborg.

Relaterat

Mer om Deromemordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".