Elie Hachem får inga pengar av Falkenbergs kommun.
Elie Hachem får inga pengar av Falkenbergs kommun. Foto: Sveriges Radio

Kommunen: Ingen anledning att betala Elie

Kommunchefen: Ser inte att vi gjort något fel
1:46 min

Falkenbergs kommun tycker inte att det finns någon anledning att betala Elie Hachems rättsliga kostnader.

– Vi måste ha en grund för varje utbetalning vi gör, och i det här fallet ser vi inte att vi har hanterat ärendet felaktigt. Det är bakgrunden till att vi nu inte kan betala ut någon form av ersättning, säger Rolf Landholm, kommunchef i Falkenberg.

Elie Hachem stämde Falkenbergs kommun på ett skadestånd på drygt fyra miljoner kronor för att de satte honom i särskola felaktigt. Men en bit in i rättegången gick han med på en förlikning med kommunen eftersom han var rädd för att förlora och därmed behöva betala en stor summa pengar. Skulden landade nu på 40 000 kronor.

De gjorde fel mot mig och ville inte ta sitt ansvar på ett bra sätt.

Det har konstaterats att Elie Hachem inte skulle ha gått i en särskola. Han hade en hörselnedsättning som gjorde att man trodde att han hade en utvecklingsstörning. 15 år fick han gå i särskola. Skolinspektionen har också kritiserat kommunen för placeringen.

Kommunen ville att frågan skulle prövas hela vägen i rätten, säger kommunchef Rolf Landholm.

– Vi har varit beredda på en rättslig prövning kring detta under en lång tid, men nu blir det inte så. Som jag sade förut tycker inte vi att vi har hanterat detta felaktigt, säger Rolf Landholm.

Att betala ut belopp till personer per automatik som tycker att de har blivit felaktigt behandlade av kommunen går inte, säger Landholm. Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".