En kvinna som blir klippt på en salong.
Foto: Felipe Dana/Ap/TT.

Kvinnor får betala mer än män hos frisören

Så här låter det när vi ska boka klipptid
1:28 min

En klippning kan bli upp till 200 kronor dyrare för kvinnor trots att det har varit olagligt i tio år.

P3 Nyheter har hittat 100 frisörsalonger runtom i Sverige som har priser som är baserade på kön. Det har varit förbjudet i mer än tio år.

Ändå kan kvinnor få betala mellan 10 och 200 kronor mer än män för en klippning.

DO: Lagen är tydlig

Maria Stensson är jurist och utredare på Diskrimineringsombudsmannen och säger att priserna inte ska skilja sig mellan män och kvinnor.

– Lagen förbjuder negativ särbehandling utifrån kön i den här situationen. Det innebär att du ska betala samma pris för samma tjänst oavsett vilket kön du har. Men om det är olika tjänster som tillhandahålls två personer, då är det rimligt att ha olika pris för det.

Frisörföretagarna: Inte ett jättestort problem

De 100 salonger med olika priser för män och kvinnor som vi har hittat är medlemmar i branschorganisationen Frisörföretagarna. De uppmanar sina medlemsföretag att inte kommunicera herr- och dampriser i sin prislista.

– Det är olyckligt att man kommunicerar på det sättet, men vi vet att de flesta har en motivering till varför de har olika priser, säger Ted Gemzell som är vd på Frisörföretagarna.

– Vi upplever det inte som ett jättestort problem, men självklart ska branschen inte diskriminera utifrån kön. Absolut inte, säger Ted Gemzell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".