Olle Lundin
1 av 2
Betalande studenter i Sverige är rättslösa, enligt professor Olle Lundin. Foto: TT/ Leif Kullberg
Anders Fällström, Vicerektor för utbildning vid Umeå Universitet, Foto: Molli Rosenström/SR.
2 av 2
Anders Fällström, Vicerektor för utbildning vid Umeå Universitet. Foto: Molli Rosenström/Sverige Radio

Högskolan i Halmstad behåller pengar – trots utebliven utbildning

"Högskolor bryter mot lagen"
2:44 min

Högskolan i Halmstad tar liksom flera andra svenska högskolor ut tusentals kronor i studieavgifter av utomeuropeiska studenter som inte ens släpps in i Sverige för att studera.

– Det är en konstig lagstiftning. Det är så slafsigt gjort, säger Olle Lundin, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Trots att utomeuropeiska studenter i snitt betalar mer än 100 000 kronor per person och år för att få studera i Sverige, finns ingen reglering för när studenterna har rätt att kräva pengar tillbaka.

När Ekot begär ut ärenden om återbetalning visar det sig att flera personer nekas återbetalning trots att de inte kunnat studera på grund av att en nära anhörig blivit svårt sjuk eller dött, eller för att de själva lider av till exempel depressionssjukdomar.

Till och med när personen nekas visum till Sverige kan det ibland vara svårt att få tillbaka sin inbetalade studieavgift.

Det är de enskilda högskolorna som avgör, och besluten går inte att överklaga.

Anmärkningsvärt, tycker professor Olle Lundin.

– Du har ingen annanstans att vända dig än att gå till allmän domstol. Och det är inte en väg jag skulle rekommendera någon att ta för det är väldigt osäkert och risken är stor att du står med stora privata kostnader om du förlorar, säger han.

Men vad kan studenten i så fall göra?

– Ja, studenten kan inte göra så mycket, säger professor Olle Lundin.

I de fall studenten ändå beviljas återbetalning, behåller vissa högskolor och universitet en administrativ avgift. Högst ligger Umeå universitet som behåller 17 500 kronor.

– Oj. Ja, det ska inte vara så. Det är inte rimligt. Om du tycker att du ska behålla en viss del så ska man ha lagstöd för det, och det tror inte jag att de kan hitta alls. De där är något som de har hittat på själva, säger Olle Lundin.

Lärosätena riskerar alltså att bryta mot lagen?

– Ja, det skulle jag säga.

Umeå universitets prorektor Anders Fällström tycker ändå att universitet gör rätt som behåller 17 500 kronor även av studenter som aldrig börjar studera.

– Vi har haft kostnader redan innan de börjar, säger han.

Men har det kostat 17 500 att registrera en student och ta betalt och sen avregistrera och betala tillbaka?

– Ja, nästan allt i det påslaget är kostnader vi har innan studenten kommer hit. Som rekrytering och hantering av betalning, säger Anders Fällström.

Men han medger samtidigt att det är otydligt vad som gäller.

– Det är mycket i den här branschen som ingen vet vad som gäller. Det skulle behöva prövas rättsligt, säger Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet.

Så mycket behåller universiteten

När en student får förhinder att läsa en utbildning beviljas ofta återbetalning av den betalade avgiften, men vissa universitet behåller ändå delar av avgiften.

  • Umeå universitet 17 500 kronor
  • Högskolan i Halmstad 5 000 kronor
  • Högskolan Kristianstad 5 000 kronor
  • Högskolan Dalarna 5 000 kronor
  • Högskolan i Skövde 8 000 kronor
  • Linnéuniversitet 5 000 kronor
  • Karlstads universitet 5 000 kronor
  • Linköpings universitet 1 000 kronor

 

Resterande högskolor och universitet tog 2015 inte ut någon administrativ avgift vid giltig återbetalning eller så har frågan inte varit aktuell. Alternativt har de inte svarat.

18 högskolor/universitet svarar att man inte tar ut någon administrativ avgift och vissa har sagt att de inte ser något lagligt stöd till det.

Källa: Universitetskanslersämbetet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".