Camilla Håkansson i Laholm tog som 49-åring tag i sin barndomsdröm att bli flygvärdinna. "Det är till och med roligare än vad jag trodde." Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Camilla Håkansson i Laholm tog som 49-åring tag i sin barndomsdröm att bli flygvärdinna. "Det är till och med roligare än vad jag trodde." Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

50-åriga Camilla: Jag nyper mig själv i armen varje dag

"Första flygningen var pirrig"
3:03 min

Camilla Håkansson i Laholm lever äntligen sin dröm. I höstas började hon jobba som flygvärdinna - och stormtrivs.

Nyblivna 50-åringen Camilla Håkansson var bara en liten flicka när hon började drömma om ett jobb inom flygbranschen.

- Jag har alltid varit fascinerad av rymden och av flygplan, berättar hon när vi träffas i hennes hem utanför Laholm under en av hennes lediga dagar. Till vardags flyger hon till destinationer som Malta, Teneriffa och London.

Som 23-åring började hon jobba på Landvetters flygplats, och gick på en intervju hos ett stort skandinaviskt flygbolag.
Den gången satte kärleken stopp för de spirande planerna. Camilla blev gravid och under de följande 26 åren kretsade mycket kring familjen som idag består av maken Anders och fem barn.

Camilla har framförallt jobbat inom handeln, bland annat som butikschef.

I samband med en flytt från Stockholm till Laholm för några år sedan, förändrades Camillas arbetssituation och hon funderade mycket över sitt fortsatta yrkesliv.
Hon pendlade dagligen till och från Malmö, till en arbetsplats där hon inte trivdes. Hon kände sig trött, håglös och missnöjd.

- Jag mådde inte bra. En dag kände jag bara att "nej, nu gör du något åt ditt liv, Camilla".

Och det gjorde hon. Efter lite letande hittade hon en utbildning till flygvärdinna hos en danskt flygbolag, sökte och antogs.
Att hon närmade sig 50 var inget hinder.
- Arbetsgivaren såg min ålder enbart som en fördel. Jag har mer livserfarenhet än många yngre kollegor och stressar inte upp mig så lätt.

Flygvärdinnejobbet då, är det så roligt som hon trodde?
- Roligare! Det är fortfarande lika omtumlande och fantastiskt. Jag nyper mig själv i armen varje dag. Är jag verkligen här, dit jag har velat hela tiden?
Hela mitt liv har blivit bättre, även relationen med min man, säger Camilla Håkansson.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".