Avspärrningsband vid en villa. Foto Björn Larsson Rosvall / TT.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT.
Onsalamordet

Silbersky vill se misstänkt Onsalamördare frikänd

Silbersky: Han saknar uppsåt
1:31 min

Han misstänks ha mördat sin vän och attackerat grannarna med yxa men advokat Leif Silbersky vill att 40-åringen som åtalats för dåden i Onsala frikänns.

Leif Silbersky menar att det måste finnas ett uppsåt för att döma en person för mord och mordförsök som 40-åringen står åtalad för. 

Istället har han begått handlingarna eftersom han är allvarligt psykiskt sjuk.

– Om man inte befinner sig i en omständighet att man kan svara för sina handlingar då ska man frikännas. Han bär ingen skuld som gör att han juridiskt kan dömas, säger Leif Silbersky.

Den mördade mannens änka har under rättegången, som avslutades i dag, berättat att hon och hennes man åt revbensspjäll tillsammans med 40-åringen. Han var en nära vän till familjen.

På fatet med kött som stod på bordet låg en kockkniv. Det var med den kniven som 40-åringen högg ihjäl sin vän samtidigt som familjens barn lekte på övervåningen.

Efter mordet begav sig den misstänka gärningsmannen till grannhuset. 

Under rättegången har grannparet berättat om hur de där attackerades med kniv och yxa. Attacken gav dem båda bestående hjärnskador och de bar hjälm i tingsrätten.

De har påverkats starkt av att ha utsatts i sitt eget hem och kvinnan sa i rätten att hon inte kommer att kunna bo kvar i huset.

40-åringen säger att han inte minns mycket av vad som hände men han har erkänt och en rättspsykiatrisk undersökning har visat att han lider av en allvarlig psykisk störning.

– Jag känner en frustration över att en herre kan ställa till det på det här sättet. Vi har en ond och en god människa i samma kropp, säger Leif Silbersky.

Relaterat

Mer om Onsaladåden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".