Skugga av en man i tunnel. Foto. Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT. Foto: Hasse Holmberg / TT

Kungsbacka och den upplevda rädslan

Reportage: Den upplevda rädslan i Kungsbacka
11 min

Anmälningarna om överfallen i Kungsbacka tidigare i vår påverkade en hel kommun. Människor blev rädda för varandra. 

Det är tisdag och klockan är tjugo i sex på eftermiddagen när polisen får ett larm om att en ung tjej ska ha blivit överfallen av tre unga killar och som hon säger ska de ha ”utländsk härkomst”. Polisen går ut med just det, utan att definiera vad det innebär.

Vad som egentligen har hänt vet vi inte. Polisen får inte in ett enda vittnesmål, har inget som stödjer berättelsen, har ingen teknisk bevisning alls och lägger till slut ned utredningen. Men den här anmälan från en 16-årig tjej sätter igång något i stan.

Det är tidig kväll när nyheten kommer om det misstänkta överfallet, och den sprids snabbt på sociala medier. Tusentals gånger faktiskt. Och människor blir rädda.

– Det sista halvåret, det har varit katastrof.

En av de som är orolig under den här tiden är Malin.

– Man vågar inte gå hem själv från krogen, tåget eller man vill inte gå iväg själv på kvällen för att det har varit så mycket våld och hot, speciellt mot kvinnor. 

Men frågan är om det har hänt så mycket i Kungsbacka….? Vi ska återkomma till det. 

En kvinna som inte vill vara med med namn är på torgmötet som handlar om att inte Kungsbacka ska ta emot några nyanlända eller asylsökande.

– Det är ju mycket kriminalitet som har varit den senaste tiden som man är orolig för. Jag tycker att det är oroväckande och helst när det är i innerstaden och man går här i stan. 

– När jag går förbi alléskolan, även mitt på dagen kan jag känna mig orolig när det står ett gäng med invandrare där. 

Polisen gick som sagt ut med ett signalement som sa att det skulle vara tre män med ”utländsk härkomst” som skulle ha varit förövare vid de påstådda överfallen.

Men rädslan visade sig på andra sätt också. Sanna Lindblom och Obay Khairallah sitter vid kanalen i solen och pratar. De är sexton år.

– Många var rädda för att saker skulle hända och sånt. Morsan ville inte att jag skulle gå ut och så.  

Obay Khairallah märker det på ett annat sätt. Det går inte att flirta med tjejer på samma sätt säger han.

– Det är inte som innan. Om man tar ögonkontakt så undviker de mig, de vågar inte. 

Jag möter olika typer av rädsla i Kungsbacka. Dels är det rädslan för att bli utsatt, sen är det rädslan för att du inte har vit hy. Nancy blev också rädd och skrev ett inlägg på facebook.

– Även jag vill förändra stämningen och rädslan hos alla. Jag är lika rädd, varför kan vi inte arbeta mot den tillsammans.

Hon är 24 år, och efter hennes inlägg har hon blivit uthängd och hotad. 

Det är skrämmande att något sånt gott kan mötas med sånt oerhört hat. Jag ska dö, jag ska skjutas och mötas med våld och så vidare.

Hon bor med sina tre katter i Kungsbacka och har bott här i fem år, inflyttad från Skåne där hon föddes.

– Å nu trivs jag för bra för att flytta, så jag har blivit en kungsbackabo. 

Hon tycker att något har hänt i kommunen hon har bott i i fem år och det skrev hon om i sitt inlägg. 

"Jag är rädd för att jag är mörk i hyn, jag har svart långt hår och på mitt ansikte pryds bruna stora ögon." 

Hennes inlägg handlade om att alla borde samlas mot vem som helst som gör något dåligt.

"Vi får aldrig glömma att vi som människor är skyldiga till våra medmänniskor, vi borde göra allt vad vi kan TILLSAMMANS mot ALLT dåligt som kan uppkomma från VEM SOM HELST!”

I det skriver hon inte känner att hon är välkommen i det land som hon är född i.

"Tänk om någon hoppar på mig en kväll endast för att jag ser ut så?

Tänk om någon bredvid mig helt plötsligt får nog och väljer att ta ut sin aggression på mig?

Och det är inga omöjliga scenarion, bara hur vissa tittar på mig, vilka kommentarer som kan komma högt ibland och bara hur det allmänna beteendet har ändrats mot mig från allmänheten under mina fem år här är ganska chockerande." 

Hur känns det när du läser det?

– Jag börjar nästan gråta faktiskt. Jag är en människa, jag kan inte relatera till "invandrare" och "svenskar", jag är människa, räcker inte det? 

Efter de här misstänkta överfallen är det människor som delvis tagit lagen i egna händer, som tycker att det behövs någon som ser till så att det är tryggt i Kungsbacka. Det var på väg att starta en Soldiers of odin-grupp i Kungsbacka. Soldiers of odin startades i Finland av en uttalat nationalsocialist, likt det nationalsocialistiska arbetarpartiet i Tyskland, alltså det Hitler ledde. Soldiers of ofin i Finland har uttalat att de ska skydda främst finska kvinnor från invandrare - flyktingar. Och i Sverige är talespersonen tidigare medlem i nationaldemokraterna.

De som var på väg att starta gruppen i Kungsbacka säger att de inte kände till kopplingarna och la ner det efter att P4 Halland hade kontakt med dem.

Vi får inte till någon intervju men de berättar att de misstänkta överfallen, och som de säger, det som händer i Kungsbacka just nu var något de reagerade på och ville bemöta på något sätt och enligt dem är ju inte polisen på stan och därför tyckte de att de kunde gå på stan och skapa trygghet.

Polisen känner till att det är ett antal grupper som börjat med medborgargarden och är tveksamma till om de gör något som går in på deras arbete - alltså att ingripa vid brott. Men fler vuxna på stan är alltid uppskattat.

En annan sak är det med uttalat nazistiska Svenska Motståndsrörelsen som bestämde sig för att patrullera i Kungsbacka för ett tag sedan.

Det är lördag, solen skiner och på torget sitter Sami Algunde. Han har bott i Sverige 1,5 år och trivs bra i Åsa och Kungsbacka.

Men samtidigt får han höra nåt nedsättande åtminstone någon gång i veckan. 

– Till exempel babbe, blatte. 

Någon gång har det till och med gått längre än så, en man kom fram till honom när han var på krogen och sa att om Sami gör något så dödar han honom. 

Tillbaka till Malin och alla de som faktiskt är rädda för att gå hem själv på kvällen. Är rädslan befogad? Bör du vara rädd när du går hem ensam i Kungsbacka?

Om vi tittar på statistiken av anmälda brott ligger de grova brotten relativt stabilt. Det har anmälts mellan 11 och 22 våldtäkter per år i Kungsbacka om vi tittar på de senaste fem åren. 2012 sticker ut med 22 våldtäkter, förra året var det 15 anmälda våldtäkter.

Rånen har gått ned, stölder ur bostad där det inte är inbrott och ficktjuv mot äldre eller funktionsnedsatta ligger stabilt på runt 50 anmälningar per år och misshandel utomhus har minskat på ett femårsperspektiv. Däremot sticker misshandel inomhus ut från förra årets statistik, men polisen har inte analyserat varför det ser ut så.

Överlag anmäldes alltså inte fler brott förra året jämfört med tidigare år – inom vissa områden minskade snarare anmälningarna. 

Malin berättade tidigare att hon är rädd när hon ska gå ut på kvällen. En upplevd rädsla och en uppfattning om att Kungsbacka inte är lika tryggt nu som det var när hon var yngre.

– Jag tror att det mer handlar om dramatik och att det är för många som känner för mycket. Det är för hätsk stämning för att folk ska kunna ta beslut som är grundade på verkligheten.

Polisen har alltså lagt ned förundersökningarna om det påstådda överfallet och även det påstådda våldtäktsförsöket. Det finns inget som styrker deras berättelser.

Men Nancy lever med dödshot idag. Hon ser sig om hela tiden när hon går på stan. Den här lördagen är hon på manifestationen som tillsammans för Kungsbacka arrangerat för tryggheten, det här är samtidigt som det är ett möte mot invandring ett par kvarter bort, men för Nancy betyder manifestationen som ska visa att det finns ett Kungsbacka för alla mycket.  

 – Det är skönt att det är så många som är här. Det är skönt att se.

Är du rädd idag? 

– Ja, men inte lika mycket som igår. När jag ser det här framför mig så känns det som att vi är flera stycken som står för varandra. Jag behöver kanske inte vara lika rädd som när jag kände mig helt ensam. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".