Anders Wiss säger att överfallen inte har skett på det sätt som tjejerna uppgett.
Anders Wiss säger att överfallen inte har skett på det sätt som tjejerna uppgett. Foto: Sveriges Radio
Uppmärksammade överfall i Kungsbacka

Polisen: Kungsbacka är tryggt – objektivt sett

Anders Wiss: Sociala medier kan försvåra arbetet
5:42 min

Polisutredningarna om de två uppmärksammade överfallen har lagts ner. Nu arbetar polisen för att Kungsbackaborna ska känna sig trygga.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln.

– Objektivt sett och utifrån polisens synvinkel så är Kungsbacka kommun en trygg kommun att vistas i, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka.

Rent statistiskt har det inte blivit fler brott i Kungsbacka, säger polischefen, och jämför till exempel med grannkommunen Göteborg.

– Det är inget som sticker ut om man tittar över flera år. Det kan finnas vissa toppar på vissa brott, men över tid så är det ett ganska jämnt flöde.

Nu försöker polisen i Kungsbacka arbeta för att medborgarna ska känna sig trygga, bland annat genom sociala medier.

– Vi har startat en Facebook-sida, där vi försöker förmedla vårt budskap och det som händer i Kungsbacka, och försöker vara öppna med det som vi gör och det som händer runt omkring oss, säger Anders Wiss.

Efter de uppmärksammade anmälningar – och numera nerlagda polisutredningarna – om överfall i Kungsbacka har det diskuterats flitigt på sociala medier.

Såväl offer som anhöriga har diskuterat polisens arbete offentligt. Och många har varit kritiska.

– Det är ett faktum att man inte drar sig för att lägga ut många åsikter på nätet, och på nåt sätt känner man att det är en fredad zon, vilket det naturligtvis inte är, säger Anders Wiss.  

Försvårar det ert arbete?

– Det kan ju göra det i vissa fall, när man går händelserna i förväg och har förutfattade meningar. Polisarbetet är ett grundligt och lite långsamtgående arbete eftersom vi ska tillvarata allas intressen. Vi måste vara noggranna och göra det på ett bra sätt, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef.

Mer om Uppmärksammade överfall i Kungsbacka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".