Andreas, iklädd svart t-shirt står framför en maskin där han bearbetar plåt.
Andreas Larsson som arbetar som plåtslagare åker på larm flera gånger i veckan. Foto: Maria Loewen

Stort behov av deltidsbrandmän – anställda pressade

"Det blir mycket jour"
1:50 min

Behovet av fler deltidsbrandmän runt om i länet är stort. Bristen gör att pressen ökar på de som redan jobbar. 

Räddningstjänsterna i Halland har varierande behov av deltidsbrandmän. På räddningstjänsten i Kungsbacka är behovet inte akut. Men det oroar att det inte finns ett större intresse för att jobba som deltidsbrandman. 

Störst behov av deltidsbrandmän finns på Räddningstjänsten i Halmstad och på Räddningstjänsten Väst. Inom Räddningstjänsten Väst arbetar Andreas Larsson som deltidsbrandman på stationen i Tvååker. 

– Vi som har dagtid påverkas mycket, vi kan ta extrajour. Det är inget vi behöver, men det känns ibland som att man måste göra det. Då blir det mycket jour, säger Andreas Larsson som arbetar som plåtslagare till vardags i Tvååker. 

Orsakerna till bristerna inom Räddningstjänsten Väst, där räddningschef Jan Sjöstedt uppskattar att det behövs 15 extra deltidsbrandmän, är flera. 

– Det har förändrats. Vi bor på ett ställa och arbetar på ett annat och vi har behov av bemanning 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. Då kan det vara så att vissa bara kan ta dagtid och andra bara kan ta kvällar och helger. 

En annan orsak är att det finns väldigt få deltidsbrandmän som är kvinnor, berättar Sjöstedt, och säger att Räddningstjänsten Väst vill rekrytera fler kvinnor till yrket.

Räddningstjänsten Väst jobbar mycket för att rekrytera fler deltidsbrandmän för att avlasta dagens deltidsbrandmän.

– Vi har öppethusdagar och provapådagar. Vi har även besökt företag och haft uppsökande verksamhet. På de mindre orterna känner människor varandra och det sprids muntligt. Det är ett jobb deltidsbrandmännen gör och är den viktigaste delen, säger Jan Sjöstedt.

Eftersom att räddningstjänsterna samarbetar med varandra kommer alltid tillräckligt många brandmän till olycksplatsen vid larm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".