En låda med sparade proteser och andra metalldelar som blivit över från kremeringar.
En låda med sparade proteser och andra metalldelar som blivit över från kremeringar. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Lagligt att återvinna dödsmetall

"Viktigt etiskt att det sköts professionellt"
1:50 min

I dag fattade riksdagen beslut om en ny lag som tillåter återvinning av metall från kremerade kroppar.

Fram till nu har 22 ton metaller i form av exempelvis proteser eller kistbeslag grävts ner varje år eftersom det inte varit okej att återvinna metallen.

Utfallet i riksdagens omröstning i frågan vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen blev 269 ja-röster och 39 nej-röster.

– Vi har ju fått gräva ner de här metallerna i alla år, det blir mängder av dem varje år, Lennart Andersson som är kyrkogårdschef i Halmstad.

Innan lagändringen har det varje år grävts ner 22 ton metall efter kremeringar i Sverige, och de här metallerna kan nu alltså återvinnas. Men hur ska återvinningen ske på ett värdigt sätt?

Ulf Lernéus är förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Han tycker att det är väldigt viktigt att förändringen hanteras seriöst.

– Förut har metallerna grävts ner på våra kyrkogårdar. Nu ska de till ett återvinningsföretag. Och där är det oerhört viktigt att det säkerställs hur de här metallerna kommer omhändertas, säger Ulf Lernéus till P4 Halland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".