Från Monet till Cezanne i digitala jätteformat

1:19 min

Nu konfronteras världsberömda franska målare från sent 1800-tal med den digitala tidsåldern!
Idag öppnar utställningen Från Monet till Cezanne, i Halmstad Arena.

De impressionistiska konstverken visas i enorma format, digitalt projicerade på väggar och golv, omslutna av dåtidens musik av bland andra Tjajkovskij och Debussy..

- Det är en fantastisk känsla att få stå mitt i de här konstverken och känna hur de växer framför ögonen, säger projektledaren Anna Karlsson.

i den 900 kvadratmeter stora hallen finns 36 projektorer i taket som visar de förstorade konstverken på sex meter höga väggar. Nio franska impressionister står i fokus, däribland Claude Monet, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Edouard Manet och Paul Cezanne.

Den digitala utställningen är producerad av ett australiskt företag som har utvecklat en unik teknik, som även omfattar rörlig grafik och surroundljud.

Utställningen visas för första gången i Norden och dessförinnan har den besökt Ryssland och Kazakstan.

Destination Halmstad står bakom utställningen och har även inrättat ett separat rum med 30 stafflin, där besökarna själva får chansen att måla med hjälp av instruktiva filmer. Ett tiotal lokala konstnärer medverkar också på en separat utställningsyta på Halmstad Arena.

- Vi hoppas att ännu fler ska få upp ögonen för Halmstad som konststad, säger projektledaren Anna Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista