Kent 2016. Foto: Peter Gehrke.
Kent 2016. Foto: Peter Gehrke. Foto: Kent 2016. Foto: Peter Gehrke.

Kent-feber över landet – så bra är sista skivan

Kulturnytts Kalle Kovács: "För bråttom att säga farväl - men Berg är ärligare denna gången"
1:05 min

Den musikaliska sagan om Kent har nått sitt slut. Det sista albumet är här.

Så har den musikaliska sagan om Kent nått sitt slut. Den sista turnén stundar förvisso, men det sista albumet släpps idag, och det är inte utan en märklig blandning av glädje, sorg, belåtenhet och besvikelse som jag lyssnat på albumet under veckans gång. Jag har hunnit älska det, tycka att det är urtrist, älskat det igen, lärt mig majoriteten av texterna utantill, och så tycka att det är trist igen. Jag återkommer till varför alldeles strax, men man kan säga att "Då som nu föralltid" är som Kents album varit sedan 2009-års smärre mästerverk "Röd". 

Undantaget är Joakim Bergs texter som den här gången är albumets absolut starkaste beståndsdel. Texthäftet är på hela sjutton sidor, och det talar gott för vad det här egentligen handlar om. Det är ett farväl fyllt av reflektioner. Om vår värld idag, om solidaritet men också naivitet, och så en ordentlig dos av vad som varit. Allt till den syntdoftande musik som präglat Kents ljudbild det senaste decenniet. 

Men medan albumet skiner när det kommer till texterna så haltar det dessvärre när det gäller den musikaliska helheten. Låtordningen känns nästan slumpmässig men framförallt är utrymmet som ges för känslor minimalt. Tänk om 747 från 1997-års album "Isola" slutade efter tre minuter och vi gick miste om hela det instrumentala stycket som följde och varade i nästan fem minuter. Många av de nya låtarna hade mycket väl kunnat vara sådana enorma känslostormar om inte albumet så abrupt skulle vidare till nästa del. 

Den bristande helheten gör att det nya albumet inte blir det storslagna avslutet som jag hoppades på och bidrar också till att jag pendlar mellan så många olika tankar om albumet. "Då som nu föralltid" består förvisso av ett handfull starka låtar, kanske till och med de starkaste sedan "Röd"-albumet, men istället för att varje låt gör den andra ännu starkare så är det här mer av just en samling enskilt starka låtar. Tråkigt, med tanke på att det trots allt är det sista från ett band som så många gånger tidigare lanserat så starka helhetsproduktioner. Nåväl - det återstår väl bara nu att säga, tack för musiken, Kent. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".