Sjöaremossen, bland annat Frillesås BK:s hemmaplan. Foto: Fredrik Brorsson.
Sjöaremossens isbana. Foto: Fredrik Brorsson.

Sjöaremossen blir dyrare för Kungsbackabor

"Vi kommer att få höja avgifterna väsentligt"
1:55 min

Varbergs kommun kommer att höja kostnaden för de Kungsbackabor som använder Sjöaremossens isbana efter 2018. Det efter att Kungsbacka kommun drar sig ur driftsavtalet 2018.

Politiker i nämnden för Fritid och Folkhälsa i Kungsbacka kommun beslutade i veckan att dra sig ur driftsavtalet på Sjöaremossens isbana.

När kommunen 2018 lämnar samarbetet med Varbergs kommun kommer framförallt priset för Kungsbackabor eller Kungsbacka kommun som vill använda isbanan att bli högre. Men det kan i förlängningen även påverka Varbergare och Varbergs kommun, säger Christopher Bergenblock som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun.

– Vi kommer att få höja avgifterna väsentligt vad gäller föreningsbokning från Kungsbacka. Det kommer att gå från någon hundralapp per timme idag till förmodligen någon tusenlapp per timme eftersom man kommer att få betala den faktiska driftskostnaden, säger han.

Sjöaremossens isbana ägs av Varbergs kommun och Kungsbacka kommun är med och betalar en del av driftskostnaden, förra året innebar det för Kungsbacka kommun en kostnad på närmare 1 500 000 kronor. Kommande två år räknas det till 1 200 000 per år.

– Vi har haft ett samarbete med Kungsbacka sen en lång tid tillbaka. Den har haft varit i lite olika former. Utgångspunkten har varit att vi har ett gemensamt intresse i en bandybana, säger Christopher Bergenblock.

Från och med 2018 kommer det här samarbetet vara över. Och Frillesås BK med sina 57 medlemmar är den Kungsbackaförening som har sin verksamhet på Sjöaremossen. Deras träningstillfällen kommer alltså från om med 2018 bli dyrare. Men Bengt Alderin som är centerpartist och vice ordförande i nämnden för Fritid och Folkhälsa säger att föreningen ska hållas skadefria.

Samtidigt handlar det  inte bara om bara om bandy. 1 500 skolelever från Kungsbacka besökte förra året Sjöaremossens isbana.

– Och det är klart att där kommer vi också att få diskutera hur betalning och avgifter av de skolbesöken kommer att se ut framöver.

Hur påverkar det här föreningar från Varberg som nyttjar Sjöaremossen?

– Vi ska försöka hålla Sunvära SK skadefri från det här. Men risken är väldigt stor att det innebär ökade driftskostnader i slutändan för kommunen, att bokningen helt enkelt går ner och då ökar ju våra timkostnader istället, säger ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun Christopher Bergenblock (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".