bilder från familjehemmet
1 av 2
Polisen dokumenterade i samband med husrannsakan Foto: Polisen/Länsstyrelsen
Bilder från familjehemmet i Kungsbacka
2 av 2
Länsstyrelsen omhändertog flera djur vid husrannsakan Foto: Polisen/Länsstyrelsen
Kritiserat familjehem

Pojkarna bodde i misär i familjehem i Kungsbacka

Polisen: Hela golvet var fullt med skit
2:19 min

Polisen Nicklas Hjern beskriver familjehemmet i Kungsbacka som det värsta han någonsin sett.

Polisen Nicklas Hjern var den som slog larm om misären i ett familjehem i Kungsbacka.

När två unga killar, 15 och 16 år, uppsöker polisstationen i Kungsbacka i september rullas historien om familjehemmet igång.

Pojkarna uppger att de utsatts för hot och våld av en 20-åring som också är placerad i hemmet. Den 71-årige fosterhemspappan verkar ha tappat kontrollen över ungdomarna.

Polisen får uppgifter som gör att de beslutar om husrannsakan i bostaden, det handlar om vapen och sprängmedel.

Nicklas Hjern och hans kollegor åker ut till adressen och det han möts av har han svårt att beskriva i ord.

– Så oerhört skitigt och smutsigt, disk, matrester. Det finns djur i ett terrarium och jag har för mig att det finns fåglar.

Det värsta var ju i källaren. Jag skulle likna det vid en kvart.

20-åringens rum är fullt med fågelbajs och i en gardinstång hänger flera knivar. Det är smutsigt i hela bostaden där det också finns nio hundar.

– Det värsta var ju i källaren, jag skulle likna det vid en kvart. Det är drivor med saker, jag har för mig att hela golvet var fullt med skit. Vad vi hittar där vill jag inte gå in på.

Vi kan berätta att polisen spärrar av familjehemmet för nere i källaren hittas sprängmedel, tillräckligt för att spränga hela huset i luften.

Den 15-årige pojken från Skara har bott i familjehemmet i fem månader och nu berättar han och 16-åringen om allvarliga missförhållanden.

Hassan, som vi kallar honom, har en pappa som sitter i fängelse och mamman har dömts för att under flera år ha utsatt sina barn för misshandel.

Jag har varit i många hem under mina år och det här är ju bland det värre jag sett.


Men det som gör Nicklas Hjern mest upprörd är att han slog larm redan fem år tidigare, då i samband med en husrannsakan som gällde klotter. 

– Jag reagerade då och kontaktade soc, jag ville ju slå larm så att något skulle ske.

När du nu kommer tillbaka till samma ställe igen, hur går dina tankar då?

– Förvånad, det känns hopplöst tycker jag.

Tidningen Norra Halland var först med att berätta om att polisen slog larm.

Både skolan och Skara kommun reagerade

En socialsekreterare tar med sig Hassan till Kungsbacka där företaget Aleris Nåjden erbjuder ett ofta anlitat familjehem. Socialsekreteraren reagerar på hemmet men lämnar ändå pojken kvar.

– Ja hon tyckte dels att det var väldigt smutsigt och att mannen som var familjehemspappa var gammal. Hennes känsla var att det inte var riktigt bra. 

Men vad borde hon gjort med facit i hand?

– Med facit i hand vet vi att det inte var någon bra miljö. Han borde åkt med tillbaks, säger socialchefen. 

Istället blir Hassan kvar i familjehemmet i fem månader och förutom Hassan är en 20-åring och en 16-åring placerade där.

Detta blir den första varningsklockan för Skara kommun, men det ska komma fler. Bland annat slår rektorn på skolan i Kungsbacka larm till socialen.

Men Skara förlitar sig på Aleris Nåjdens kontroller, det företag som tar runt 3000 kronor dygnet för pojkens placering.

– Vi tar all kritik på allvar, men för att bli familjehem krävs noggranna utredningar och det här familjehemmet är godkänt och fungerar väl. Just det här familjehemmet har varit verksamt i 30 år och tar emot särskilt krävande ungdomar och då krävs också ett speciellt upplägg för att klara det. Det har framförts kritik mot städningen och den har vi tagit på allvar, säger Erik R Sandøy, Aleris Omsorg i Norge och Sverige.

Mer om Kritiserat familjehem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".