Bilder från familjehemmet i Kungsbacka
Länsstyrelsen omhändertog flera djur vid husrannsakan Foto: Polisen/Länsstyrelsen
Kritiserat familjehem

Skärpta kontroller efter familjehemsavslöjande

"Det var inte en miljö jag bedömer lämplig för ett barn"
1:53 min

Smuts, för många djur och avföring i hemmet gjorde att Kungsbacka kommun tackade nej till det kritiserade familjehemmet.

Men efter att andra kommuner anlitat hemmet har Kungsbacka nu ändrat sina rutiner. Familjeenheten i Kungsbacka ska göra noggrannare kontroller av familjehem som anlitas via privata företag, det står klart efter att det visat sig att ett hem som kommunen dömt ut ändå använts som familjehem för flera barn.

– Det var inte en miljö jag bedömer som lämplig för ett barn att bo i, säger Anette Bernhardt, enhetschef på familjeenheten i Kungsbacka.

När allt går rätt till görs en omfattande familjeutredning med kontroller av hemmet, intervjuer med olika referens som känner till familjen och djupintervjuer med den som vill bli familjehem. Dessutom ska man kontrollera om hemmet har några andra typer av anmärkningar hos kommunens olika enheter.

Anette Bernhardt berättar att man under förra hösten missat att kontrollera om det finns annan kännedom om familjen i den kommun där familjen bor. Det har man uppmärksammat efter Norra Hallands avslöjande.

– Vi gjorde väldigt många sådana placeringar via privata aktörer i högstas när det kom ensamkommande barn. Där har vi upptäckt att vi vid något tillfälle kanske brustit i att ställa frågan om det finns annan kännedom i kommunen om den här familjen, säger hon.

Relaterat

Mer om Kritiserat familjehem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".