Bosse Bergkvist och hans vänner i segelsällskapet drar sig för att äta under natten sedan toaletten bommades igen.
Bosse Bergkvist och hans vänner i segelsällskapet drar sig för att äta under natten sedan toaletten bommades igen. Foto: Karin Ingströmer

Ilska i Grötvik efter kommunens toastopp

Segelsällskapet: Våra vakter vågar inte äta
1:33 min

Nu ryter Grötviks segelsällskap ifrån: Ge oss en toalett, vi skiter i vilken färg den ska ha!

Grötvik lockar inte bara seglare utan inbjuder även till promenader och picknick, men just nu finns det ingenstans att gå när maten och drycken vill lämna kroppen.

– De som går här förbi har ju ingenstans att gå på toaletten och här är ju hundratals människor varje dag, säger Bosse Bergkvist som är miljöansvarig på Grötviks segelsällskap.

Enligt Bosse är det segelsällskapets vakter som drabbas värst. De turas om att nattetid hålla koll på båtarna– något som helt har satt stopp för stölderna.

En del vågar till och med inte äta under natten för om de behöver gå på toaletten finns det ingen toalett att gå på.

Den 1 mars 2016 stängdes toaletterna från Grötvik i Halmstad. Redan 2014 konstaterades att toaletterna riskerade att svämma över och förorena badvattnet.

– Den får inte användas. Det är låst, förklarar Bosse Bergqvist som är miljöansvarig på Grötviks segelsällskap 

Nästa år ska det göras ett nytt avlopp, och fram tills dess har segelsällskapet blivit lovade provisoriska toaletter – men någon sådan finns inte på plats.

– Sen hade de möte i torsdags och sa att ett bygglov skulle ta en till två månader, då är vi ju inne i slutet av juli. Då är ju nästan säsongen över, säger Bosse Bergkvist.

Så det här tycker jag att kommunen har skött på ett väldigt klantigt sätt. Man har haft sen 2014 att fixa det här. Nu är det 2016.

En bajamaja tackade de nej till eftersom de vill kunna tvätta händerna. Istället blev de lovade en handikapptoalett, men någon sådan har inte synts till.

Men droppen som fick bägaren att rinna över för Bosse Bergkvist var när han hörde att det hade diskuterats vilken färg som borde pryda den nya toalettens fasad.

– Det skiter vi i, bara det finns någonstans där vi kan uträtta våra behov!

Nu har Bosse Bergkvist och segelsällskapet lämnat ett brev till ledande politiker i kommunen.

P4 Halland har sökt representanter från Halmstads kommun för en kommentar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".