Fotbollsdomare
Inte alltid rent spel. Hat och hot är vardag för många unga fotbollsdomare. Foto: Christian Ströberg

Färre domare på grund av hot och hat

"Vill lagen inte spela boll då ska vi inte tvinga dem"
1:51 min

Åtta av tio domare som utbildas inom Hallands fotbollförbund väljer att sluta döma efter ett år. Det säger Hallands fotbollförbund som menar att hatet på plan är en av orsakerna.   

– Jag kan ha full förståelse ibland, om man är 15 eller 17 år och man i den åldern har krav på sig från alla håll. Samtidigt ställer man en person i den åldern mitt på planen där alla ifrågasätter domsluten, en och annan stålmänniska hittar vi bland dem idag men resten förstår jag att det är tufft. Vi måste stötta domarna och istället för att klaga på besluten försöka uppmuntra ett domarbeslut, säger Niklas Bengtsson, ordförande för domarkommitén inom Hallands fotbollsförbund. 

Niklas Bengtsson känner igen att det finns hat men också till viss del hot mot unga fotbollsdomare. Enligt förbundet fattas det idag 50 domare i länet för att man ska kunna täcka upp alla serier. Men många slutar efter sin utbildning, en av orsakerna är just hatet som förekommer på plan känner man från förbundet.

För att domarna i länet ska få en bättre arbetsmiljö och för att locka fler till det jobbet finns flera saker man kan göra. Det ena menar Niklas Bengtsson är att lagen behöver ta ett större ansvar på matcherna och ha matchvärdar. Han påpekar starkt också att att domarna ska inte behöva utstå en dålig stämning på sitt jobb. De ska kunna blåsa av matchen om det blir för stökigt. 

– Tycker det är ett större misslyckande om en domare stannar kvar i en match och tar all den skiten, tycker de att arbetsmiljön blir för dålig så ska man ta sig därifrån och anmäla situationen. Vill lagen inte spela boll då ska vi inte tvinga dem. Detta är en arbetsmiljöfråga. Vi behöver också ställa krav på föreningarna att det ska finnas matchvärdar på plats. När någon inte beter sig bra då ska den personen tillrättavisas, avslutar Niklas Bengtsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".