Tidscoachen Dorotea Pettersson börjar varje morgon med att planera dagen i detalj - gärna med en kopp te. Foto: Therése Alhult/´Sveriges Radio.
Tidscoachen Dorotea Pettersson börjar varje morgon med att planera dagen i detalj. Foto: Therése Alhult/´Sveriges Radio.

Dorotea: Jag planerar in tid för vila

4:59 min

Författaren, föreläsaren och tidscoachen Dorotea Pettersson har inte alltid varit så duktig på att strukturera sin egen tid.

Dorotea Pettersson är gymnasielärare i religion och psykologi, men ägnar sig numera helhjärtat åt att skriva böcker, föreläsa och att coacha andra om planering och hur vi bättre strukturerar våra dagar. Hennes egen utbrändhet sporrade henne att lära sig mer om begreppet tid.

- Min utmattningsdepression varade under flera år och jag fick börja om från grunden när det gäller förhållandet till tid. Efter sex år var jag redo att göra något nytt. Jag älskar att hjälpa människor och har alltid varit intresserad av psykologi, så jag utbildade mig till hälsocoach.

Ganska snart upptäckte Dorotea att samma sak  upprepades i nästan alla samtal med de klienter hon mötte:
- De sa "Men hur har du tänkt att jag ska hinna det här?"
Då föddes tanken bli tidscoach.
Sedan dess har Dorotea Pettersson skrivit två böcker om tid och skriver just nu på en tredje inom samma ämnesområde.

- Idag ser jag till att gå upp i tid, oftast redan vid fem, och jag ägnar ett par timmar åt att i lugn och ro planera min dag. Framförallt planerar jag in tid för vila. Ingen människa håller i längden om man inte pausar ibland, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista