Kungsbacka IF:s P05. Foto: Sveriges Radio
Kungsbacka IF:s P05. Foto: Sveriges Radio

Förening belönas för att de utbildar föräldrar

"Pengar är en jättebra morot"
1:48 min

Kungsbacka kommun ger Kungsbacka IF extra bidrag eftersom de utbildar föräldrar i att vara goda och stöttande idrottsföräldrar.

Kungsbacka IF utbildar föräldrar som har fotbollspelande 10-, 11- och 12-åringar i föreningen i något som kallas Aktiva idrottsföräldrar. Föräldrarna får bland annat lära sig att stötta sina barn och vara goda förebilder och spelarna får utbildning i bland annat hur man är en god lagkamrat och hur man beter sig på plan och vid sidan av.

– Man vill premiera de som satsar lite extra och arbetar med det här

Maria Hellström som är förälder till en kille i Kungsbacka IF:s P05 och också är en av ledarna för laget gillar konceptet med föräldrautbildningar och känner sig stärkt av den.

– Det ger en samsyn i hur vi ska agera både på och utanför planen, säger hon.

I Kungsbacka kommun har politikerna bestämt att föreningar som jobbar extra med utbildningar och aktiviteter som "Aktiva Idrottsföräldrar" ska få en morot. Det är alltså inget de blir tillsagda att göra. Moroten är ett extra bidrag på 20 kronor per barn eller ungdom och år.

– Pengar är en jättebra morot, säger Åke Eliasson som är ansvarig för föräldrautbildningen för Kungsbacka IF:s räkning.

– För, även föräldrarna och ledarna som säger att det här innebär merarbete förstår att innebär det här pengar till klubben, så är det bra, säger han.

Anna Carlsson på Kungsbacka kommun säger att det ligger i kommunens linje med hälsofrämjande arbete.

– Vi vill ju jobba för att föreningslivet ska vara så hälsosamt och tryggt som möjligt. Och en sån här utbildning bidrar verkligen till att få ett tryggt och hälsosamt liv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".